Anpassad sökning

måndag, juli 13, 2009

2006 Saintsbury Chardonnay Carneros

I dag dricker vi Saintburys ofiltrerade Chardonnay med flera olika Chardonnaykloner som legat på jästfällning i 8 månader i franska fat varav 20% var nya. Vi äter vi en pastasallad med bland annat avokado, apelsin, bacon samt kyckling som legat i citrusmarinad.

Till detta en dressing på rapsolja, apelsinjuice, citronmarmelad (men det hade fungerat med apelsinmarmelad också) och vinäger. En galet god sallad som det är svårt att sluta äta! Jag tycker tyvärr inte att vinet är riktigt lika bra men Jen gillar det och håller inte med mig.

2006 Saintsbury Chardonnay Carneros har en fruktig doft av päron, äpple, klementin, citron och apelsinskal. Vanilj och ek-tonerna är påtagliga liksom gräddkola. Inget att klaga på här. Det är i smaken jag inte riktigt tycker att det stämmer och det är den låga syran som ställer till det och ger vinet en kvalmig och fadd smak.

Också i smaken är fatlagringen påtaglig men precis som i doften inte till den grad att det blir störande. Frukttonerna återkommer i form av päron, melon, aprikos, citrus och apelsinmarmelad. Gräddkola och vanilj finns också med.

Nja, knappast något jag köper mer av och en ganska stor besvikelse för mig men som sagt, inte för Jen, efter Saintsburys goda Pinot Noir Garnet vi drack för några veckor sedan.


Pastasallad med kyckling, bacon och citrusdressing


2-3 pers

Marinad
1 dl apelsinjuice
3 msk citrusmarmelad
2 tsk dijonsenap
1 krm svartpeppar
1 nypa peperoncino
2 msk vitvinsvinäger

Sallad
3 dl pennepasta
2 kycklingfiléer, skuren i slantar eller strimlad
125 g bacon
1 stånd romansallad
1 grön paprika, strimlad
1 gul knipplök, hackad2 apelsiner, filéade
2 avokados
2 små morötter, grovrivna
1 dl pinjenötter

Citrusdressing
0,5 dl apelsinjuice
1.5 msk rapsolja
3 msk citrusmarmelad
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
salt
svartpeppar


Rör ihop marinaden och marinera kycklingbitarna i en timme. Koka pastan. Stek baconet knaprigt och smula det. Stek kycklingbitarna i baconfettet. Blanda alla ingredienser till salladen utom pinjenötterna, i en stor skål. Rör ihop dressingen. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll dressingen över salladen. Rosta pinjenötterna och strö över salladen. Servera med bröd.

Inga kommentarer: