Anpassad sökning

torsdag, juli 09, 2009

2005 Shafer Relentless

2005 Shafer Relentless


Shafer anses vara en av de allra bästa producenterna i Napa Valley. Speciellt gott anseende har företagets Cabernet Sauvignon –viner med Hillside Select i spetsen men i dag provar vi deras nästan lika omtalade Syrah/Petit Sirah-blend: Relentless.

Detta vin tillverkades första gången 1999. 2005:an gjordes på 78% Syrah and 22% Petit Sirah och sammanlagt blev det 3500 lådor. Av dessa letade sig 10 till Sb. Druvorna odlades på La Mesa vineyard, en av Shafers egna vingårdar som man för nästan 20 år sedan satsade på att göra ekologiska vilket gör Shafer till något av en föregångare på detta område. Det senaste steget man tagit är att all el som förbrukas inom företagets anläggningar kommer från solenergi.
Shafer startades av pappa John som på tidigt 70-tal köpte en vingård i Stags Leap-distriktet i Napa Valley. Tillsammans med sonen Doug planterade John Shafer nya vinrankor på markerna och 1981 nådde Shafers första vin butikerna (givetvis en Cab). 1983 var Doug klar med sin utbildning i önologi och vinodling och året därefter anställde Shafer Elias Fernandez som assisterande vinmakare till Doug. Fernandez är idag chefsvinmakare och dessutom smått geniförklarad. Det är perfektionisten Fernandezs envishet och obeveklighet som sägs ha gett Relentless dess namn. Reletless betyder just det: obeveklig.

Vinet är mycket mörkt och doften är kompakt, intensiv och ganska söt. Här är full av mörka och mogna bär (körsbär, björnbär och vinbär) och i bakgrunden finns en tydlig ton av vitpeppar.

I munnen ger vinet en nästan tjock och trögflytande känsla. Smaken är också den full av mörka bär men här hittar vi också mörk choklad och salmiak tillsammans med en del kryddor och en svag alkoholhetta (14,5%) som inte stör oss alls.

Vinet är lagrat 30 månaders på 100% nya 225-liters franska ekfat men ektonerna är mycket väl integrerade och är egentligen ingenting vi ens tänker på.

Ett mycket gott vin men för 495 pix ska det givetvis vara mycket, mycket bra och det är precis vad 2005 Shafer Relentless är.

Vi dricker Relentless till en bit hängmörad entrecôte som torrmarinerats i blandade pepparsorter (svart, vit, grön och rosé) och torkad lök. Den steks sedan runtom och får gå färdigt i ugnen. Till detta en bbq- sås och grönsaksspett. Jättegott och fungerar mycket bra till det kraftfulla vinet.

Enkel bbq-sås


4 pers

1,5 dl chilisauce
1dl Coca Cola
1/2 dl mörk sirap
1 msk dijonsenap
2 msk äpplecidervinäger
½ msk liquid smoke
½ msk Worcestershire sauce
salt
svartpeppar

Lägg alla ingredienser utom salt och peppar i en kastrull. Koka upp och sjud på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tja,

låter riktigt gott, har inte smakat något av deras viner men har en flaska hillside -2002. Har du provat den? Att dom är ekologiska hade jag inte någon aning om men det är något jag uppskattar. Sen när du beskriver sötfruktigt och trögflytande så är det saker jag gillar i ett vin. Får ta och testa bbq såsen som lät god. Nice blogg by the way
/johan

johan p sa...

Hej Johan och tack!

Nej, jag har inte testat Shafer Hillside Select av någon årgång – än.

2002:an har fått galet höga betyg på Cellartracker och kommer säkert vara alldeles underbar. Den går givetvis att lagra länge än men jag hade inte kunnat hålla mig.

Café Rotsunda sa...

Hillside Selcet 2002 är fortfarande ett stort "monster" i sin auktoritära, rika och massiva stil. Jag provade den direkt från fat och sedan kanske 5-6 gånger till, och det är långt kvar till dess vinet har öppnat upp sig. Jag kommer vänta minst 3-4 år till innan min knäcks. Efter sommaren har jag en i stort sett komplett vertikal skriven i Livets Goda, från 1984 till 2004.

GBG sa...

Låter spännande med Hillside Select. Har en 2003 liggande. Michel, har du lust att avslöja något redan nu avseende H.S i denna årgång?

johan p sa...

Tack Michel! Ska bli spännande att läsa om Hilside Select i Livets Goda.