Anpassad sökning

lördag, juni 27, 2009

2005 Petaluma Chardonnay Piccadilly Valley

Jag blev rekommenderad Petaluma Chardonnay av en tjej jag träffade på Sb som bott i Australien och jag slog till på en flaska. Något jag inte ångrar. Det här är en riktigt bra Chardonnay!

Petaluma Wines startade 1976 av Brian Croser och är i dag storproducent som bland annat gör Cabernet-blends, Shiraz, Riesling och mousserande vid sidan av Chardonnay. Druvorna till Petaluma Chardonnay kommer från olika vingårdar i Adelaide Hills med 30 år gamla rankor. Vinet som är lagrat i 10 månader på franska ekfat har toner av dessa fat i både doft och smak.

Frukt dominerar annars i doften. Här finns gröna äpplen, päron, tropisk frukt och apelsinskal. Dessutom en ton av smör.

Smör återfinns också i smaken liksom apelsin, gröna äpplen men även champinjoner.

Som sagt, en mycket god och lättgillad Chardonnay som vi dricker till pasta med räkor och avokado som fått smak av tequila.


Tagliatelle med tequilaräkor och avokado

2 pers

200 g tagliatelle eller annan bandspaghetti
3 stora tomater
olivolja
½ kg räkor med skal
en nypa peperoncino
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl tequila
2 avokados, skurna i 2 cm stora kuber
½ kruka basilika, strimlade
1 msk smör
salt
svartpeppar

Skala räkorna. Skär och bort det hårda området där kvisten går in på 2 av tomaterna. Skär dem i små bitar. Kör dessa två tomater i blender till puré. Ta bort kärnorna i den återstående tomaten och hacka den i 1-2 cm stora bitar. Koka pastan i saltat vatten. Hetta upp olivolja i stekjärn och stek räkorna i 1-2 minuter tillsammans med peperoncino, salt och peppar. Lägg i vitlök och stek vidare i en halv minut. Tillsätt den hackade tomaten och tequila. Koka i 3 minuter. Blanda i bitarna från den ena avokadon och hälften av basilikan. Lägg upp i en skål men behåll vätskan i stekjärnet. Lägg tomatpurén i stekjärnet och koka ner något. Lägg i smöret och låt det smälta under omrörning. Lägg därefter i resterande avokado och basilika. Smaka av med salt och peppar. Blanda tomatsåsen med den färdigkokta pastan. Lägg pastan på tallrikar och lägg räk/avocadoröran ovanpå. Servera med riven parmesan.

Receptet från California Avocado Commission.

Inga kommentarer: