Anpassad sökning

fredag, juli 10, 2009

2008 Montes Cherub Rosé of Syrah

2008 Montes Cherub Rosé of Syrah

Förra årets Montes Cherub Rosé of Syrah från Viña Montes i Chile var ett av de mest uppskattade rosévinerna av landets vinskribenter och även vi tyckte att det var bra. Årets version är lite mer godis men här finns fortfarande tillräckligt med syra för att det ska fungera till mat.

På tal om mat så äter vi i dag parmesan- och äggpanerad aubergine. Receptet har vi hämtat från Tasteline.com och bakom receptet står Paolo Roberto, mannen som inte kan uttala ”egentligen” och aldrig hade jag kunnat tro att jag ska laga mat som 1987 års kung av Kungsträdgården står som receptmakare till. Men å andra sidan, om någon 1987 hade sagt att jag skulle ha mat och vin som största intresse hade denne kanske inte åkt på en roundkick (jag har alltid varit ganska fredlig) men åtminstone blivit utskrattad. Auberginen med parmesan smakar i alla fall mycket bra till god korv och tomatsallad.

2008 Montes Cherub Rosé of Syrah doftar röda bär, apelsin, grapefukt och örter. Smaken är frisk och här finns röda vinbär, blodapelsin och örter. Vinet är saftigt och lättdrucket men har tillräckligt hög syra för att fungera till mat. En lättgillad rosé!

Parmesan- och äggpanerad aubergine

4 pers

2 st aubergine, små
0,25 tsk salt
3 st ägg
2 dl parmesanost, riven
1 krm svartpeppar
1,5 dl vetemjöl

olivolja, till stekning
parmesanost, riven, till servering

Skölj och skala auberginerna och skär dem på längden i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter. Torka av skivorna lite lätt. Vispa upp äggen i en skål, tillsätt parmesan och peppar och rör om till en ganska trögflytande blandning. Häll upp mjölet i en djup tallrik. Värm upp olja i en stekpanna. Doppa aubergineskivorna först i mjölet och sedan i ostsmeten. Stek auberginskivorna i oljan. Lägg upp aubergine-skivorna på serveringsfat och strö parmesan mellan lagren.

Inga kommentarer: