Anpassad sökning

torsdag, juli 09, 2009

2006 Bodegas Felix Lavaque Finca Quara Reserva Malbec Cabernet Sauvignon Syrah


Argentinskt vin dricker vi inte ofta. Inte på grund av dåliga upplevelser, det har bara inte blivit av. De gånger jag blivit bjuden på Malbec-vin till grillat har jag ofta tyckt att det varit bra även om jag inte fastnat helt för vinerna på denna druva. Dagens vin fick jag som present och det dricker vi inte till grillat utan till lasagne.

Finca Quara Reserva görs av Bodegas Felix Lavaque i norra Argentina. Lavaque har en historia inom vin som stäcker sig tillbaka till 1870 då Don José Lavaque planterade de första druvorna i Cafayate-dalen. Firman drivs idag av Rodolfo Fèlix och Francisco Lavaque, den senare med examen i druvodling och vintillverkning från UC Davis.

Bodegas Felix Lavaque förfogar över 360 hektar vingårdar på hög höjd, runt 2000 m ö h med varma dagar och svala nätter. Medeltemperaturen ligger på 18°C. I dessa vingårdar odlas Cabernet Sauvignon, Merlot, Tannat, Syrah, Barbera, Bonarda, Torrontès och givetvis Malbec som blivit Argentinas ”egen” druva och som odlas på inte mindre än 10 000 hektar sammanlagt i landets alla vinregioner.

Andelen Malbec i dagens vi är 70%. Cabernet Sauvignon står för 20% och Syrah för 10%. Vinet har lagrats på franska och amerikanska ekfat i tio månader. Jag hittar ingen fakta om vinet på Lavaques hemsida och misstänker att det är en speciell blend för den svenska marknaden. Enligt hemsidan är Finca Quara Reserva gjort på 100% Malbec.

Utan att vara dåligt är Finca Quara Reserva inget vin som övertygar. I doften finns det både mörka och röda bär, framför allt svarta vinbär men också plommon, bigarråer, röda körsbär och en aning rök och lakrits.

Vinet är innan maten lite tunt och framförallt glest i mitten men med maten märker vi inte något av detta. Smaken domineras av svarta vinbär men här finns också björnbär, plommon och lite kaffe. Här finns högre syra än vad jag väntat mig och det fungerar OK till lasagne men är inte något jag längtar efter till grillat kött.

Lasagne

4 pers

12 förkokta lasagneplattor
2 gula lökar, hackade
400g köttfärs
400 g passerade tomater
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk balsamico
2 msk torkad oregano
1 tsk torkad rosmarin
1/2 msk socker
salt
svartpeppar

Stek lök och vitlök genomskinlig på låg värme i en stor gryta. Bryn färsen hastigt i mycket het stekpanna. Häll den brynta färsen i grytan med lök. Tillsätt tomatpuré och stek vidare i några minuter. Tillsätt de passerade tomaterna, vatten, fond och balsamvinäger. Koka långsamt på svag värme i 40-120 minuter.

Ostsås

75 g smör
5 msk vetemjöl
5,5 dl gräddmjölk, mjölk eller matlagningsgrädde
3 dl riven ost
0,5 dl riven parmesan
1 krm riven muskotnöt
salt
vitpeppar

Smält smöret i en kastrull. Blanda i vetemjöl. Späd med gräddmjölken (jag använder ca 2/3 standardmjölk och 1/3 vispgrädde) under omrörning. Koka upp och sjud sedan på svag värme under fortsatt omrörning i några minuter. Tillsätt muskot och Rör därefter i 2,5 dl ost (spara 0,5 dl) och smaka av med salt och peppar. Späd med mera mjölk eller grädde om såsen är för tjock.
Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Börja och sluta med ostsås. Strö över den sparade osten och parmesan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min tills lasagnen får fin färg.

Inga kommentarer: