Anpassad sökning

lördag, juni 27, 2009

2007 Saintsbury Pinot Noir Garnet

Saintsburys Pinot Noir Garnet har en lätt still och är tänkt för omedelbar konsumtion. Vinet som är gjort av tre kloner Pinot Noir; Pommard, Martini och Dijon 115 kommer från Carneros AVA som ligger strax norr om San Pablo Bay och innefattar delar från både Napa och Sonoma. Det svala klimatet gör att Pinot Noir lämpar sig bra att odla här liksom Chardonnay.

Vi dricker 2007 Saintsbury Pinot Noir Garnet som legat nio månader på franska ekfat varav 20% var nya, till en potatissallad med fetaost och en hel fläskkarré som ugnssteks med en glace gjord på apelsinjos och zest, Worcestershire- och habanerosås, liquid smoke, japansk soya, honung, chili sauce samt svartpeppar och stärnanis. Till detta har vi ruccolasallad och rabarberchutney (recept i listan till höger).

Vinet doftar friskt av hallon, jordgubbar, örter och fat. Smaken är lätt men kryddig. Även här finns det hallon, jordgubbar och örter samt en tydlig lakritston. Vinet har en behaglig syra. Ett mycket bra vin som passar fint till maten som har lakritston från glacen.


Potatissallad med fetaost

4 pers

800 g potatis
200 g fetaost
½ slangurka
8 körsbärstomater
2 vårlökar
½ dl sparrisolja eller olivolja
½ tsk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
svartpeppar
salt

Koka potatisen. Låt svalna och skär i mindre bitar. Skala gurkan och tag bort kärnhuset. Skär i halvmånar. Grovhacka lök och skär tomaterna i halvor eller kvartar. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över salladen. Blanda allt.

7 kommentarer:

Winepunker sa...

Jag har inte varit skitimpad av Saintsburys Pinoter, men deras Syrah (Sawi Vineyard) är en riktig rökare. Underbar kombination av Côte-Rôtie och Nya Världen med finess och klass.

johan p sa...

Impad är nog precis vad jag blev. 179 spänn för något som är så här bra känns som rena kapet!

På din rekomendation ska jag definitivt prova Syrahn från Sawi.

Vet du punkarn, eller någon annan, hur deras Chardonnay från Carneros är?

Winepunker sa...

Jag provade Carneros Chardonnay '06 i maj förra året, klassiskt anslag men lite stum just då. Det var ett av hundra viner så en vettig bedömning var lite svår, den lämnade mig tämligen oberörd.

johan p sa...

tack! anledningen till att jag undrade är att jag har en flaska liggande som jag tänkte prova inom kort.

Vintresserad sa...

Hej Johan - jag får nog hålla med Punkarn ganska genomgående, fast han har betydligt mer erfarenhet av Pinot än jag. Möjligen är jag även lite mer positiv till Carneros Charden. Jag har också ngn flaska liggande. Vi får väl se när den får sätta livet till. En annan fundering i lite samma prisklass&möjligen stil är Aussien med det roliga namnet "10 minutes by tractor..." ngn som provat? MVH -

Winepunker sa...

'Ten Minutes by Tractor' inköpt både vitt & rött men ej provat, återkommer i närtid med rapport troligen.

johan p sa...

Jag har inte provat något vin från Ten Minutes by Tractor och ser med tillförsikt fram emot Punkarens rapport.