Anpassad sökning

torsdag, juni 25, 2009

2006 Tensley Wines Syrah Colson Canyon

Tensley Wines har, efter strålande recensioner i amerikansk press för sin Syrah från Colson Canyon tagit klivet upp till den absoluta eliten bland vinhusen i Kalifornien. Till exempel har Robert Parker gett vinerna höga betyg och 2006:an utsågs av Food & Wine Magazine till bästa amerikanska Syrah över $20.

Det har varit stort sug efter flaskorna i USA och därför är kul att vinet letat sig till Sb (via importören Muram International). Märkligt då att det dock att det fortfarande finns kvar på Sb som i december förra året lanserade 360 flaskor av vinet.

Förklaringen kan vara att båda Tensleyvinerna som lanserades den månaden (förutom 2006 Colson Canyon också 2006 Three Creek) från vissa håll fick ett ljummet mottagande. Värst var nog BKWines Jack Jakobsson som skrev ”…flera viner är bortom räddning (Varnande exempel är t.ex. 2006 Colson Canyon Syrah) .” (P g a hög alkoholhalt - min anm.)

Tensley som inte har några egna vingårdar håller till i Buellton, en liten stad i Santa Barbara County med mindre än 4000 invånare. Ägaren och vinmakaren Joey Tensley startade verksamheten för ungefär tio år sedan och man har inriktat sig på Syrah, även om det också finns vin på andra druvor i portföljen.

Syrah Colson Canyon är det kanske viktigaste av Tensleys viner. De 1779 lådorna som gjordes av vinet står för mer än hälften av den sammanlagda produktionen och det är det enda vin som lagras på ny ek (20 %). Lika mycket lagrades på ett år gamla franska fat.

Fatlagringen känns i både doft och smak. Annars är det fruktighet och bär som dominerar. I doften handlar det mest om björnbär och körsbär men här finns också svarta vinbär i form av gelé och blåbär i form av sylt. Dessutom en liten lakritston och milda örtkryddor.

I munnen är vinet silkesmjukt. Röda bär kommer främst i smakpaletten. Vinet har en del sötma i smaken och en aning sylt. Innan vinet går upp i temperatur känner vi inget av alkoholhettan som det skrivits en del om (15,2% enligt etiketten, 15,5 enligt Sb).

Vi tycker att det här är ett av de bättre Syrah-viner från Kalifornien vi druckit och även om det kostar en bit över 300 kronor kan det mäta sig med betydligt dyrare viner. Det här är helt i vår smak och eftersom det fortfarande finns kvar på Sb kommer jag att handla fler flaskor inom kort. Bör bli aningen bättre med ytterligare några års lagring och kommer att bli jättebra till sommarens kommande BBQ.

Vinet fungerar också fantastiskt bra med dagens oxgryta som fått smak av Sambal Oelek och 70-procentig Valrhonachokad. Vi sidan av grytan serverar vi chilimarinerade bönor (recept i listan till höger) och bröd. Mitt sommarprojekt är att lära mig att baka ordentligt bröd och de första försöken handlar om Levain. God hjälp får jag från Martin Johansson och hans blog Pain de Martin.


Oxgryta med choklad

4 pers

600 g oxkött
1 gul lök, grovhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade smör
2 msk kalvfond
1 dl vatten
2 tsk mörk soya
1-2 tsk sambal oelek
2 dl grädde
30 g 70%-ig choklad, hackad

Skär köttet i bitar. Bryn köttet i smör i gryta. Fräs löken i ett stkjärn och lägg över i grytan. Rör i kalvfond, vatten, soya, sambal oelek och grädde. Låt koka tills köttet är mört. Tiden beror på vilket kött su använder men räkna med ½ - 1 timme. Ta sedan grytan från plattan och rör ner chokladen.

2 kommentarer:

Café Rotsunda sa...

Hejsan,

Helt klart finns det en fin utvecklingspotential i vinerna från Jeoy Tensley. När jag var där för ett år sedan, provade jag 3-5 år äldre årgångar - och de hade då utvecklat mer komplext rostade, kryddiga och jordiga aromer tack vare att den söta ungfrukten långsamt "torkar in". Det är för övrigt så jag tycker man ska göra med de flesta av Kaliforniens röda viner - ge dem ett par års flaskmognad.

johan p sa...

men det är så förtvivlat svårt att hålla fingrarna borta när de är så goda redan som unga…