Anpassad sökning

lördag, juni 20, 2009

2007 Cecchetti Wine Company Redtree Petite Sirah California


Billig nyhet från julisläppet som vi dricker till ugnsgrillad kyclingfilé med plommonsås, kokt färspotatis och sockerärtor. Helst skulle nog kycklingen grillats på kolgrill men i brist på sådan får det bli i ugnen.

Redtree är ett av Ceccetti Wine Co´s varumärken. Line 39 som det andra heter är också billiga viner men då från Lake County AVA. Redtree är gjort på druvor från ospecificerade områden i Kalifornien. Eftersom amerikanarna tycks efterfråga billiga viner ser framtiden ljus ut för Roy Cecchetti som arbetat många år med att marknadsföra andra vinmärken.

Jag har tidigare provat Petite Sirah från Line 39 och tyckte det var helt OK. Ska ännu billigare Redtree fungera lika bra och ska det fungera till den ganska speciella plommonsåsen?

Vinet doftar både mörka (björnbär) och röda bär (jordgubbar). Det är aningen syltigt men har också toner av mörk choklad och viol.

Smaken är mycket rödbärig och påminner en aning om jordgubbssaft. Det är mycket mjukt men har en liten aning dammiga tanniner.

Ett ganska annorlunda vin som säkert inte tilltalar alla. Tillsammans med vår mat ändrar det karaktär en hel del och blir snarare syrligt än syltigt. Inte det bästa jag druckit men helt rätt till den både syrliga och söta plommonsåsen.


Kycklingfilé med plommonsås

2 pers

2 kycklingfiléer
1 lime, zest + juice
svartpeppar
salt

Dela kycklingfiléerna på längden. Lägg dem i påse med limezest, limjos och nymald svartpeppar. Marinera i kylskåp några timmar. Trä upp filéerna på blötlagda bambuspett. Pensla med plommonsåsen och grilla i ugn 250°C i ca 15 minuter. Vänd efter halva tiden och pensla på mer sås.


Plommonsås

1,5 dl plommonsylt eller marmelad
1 lime, pressad
1 msk risvinäger
2 msk ingefära, riven
1 tsk honung
1 vitlökslyfta, finhackad
salt
peppar


Blanda alla ingredienser utom salt och peppar i en kastrull. Koka upp och sjud i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Använd såsen som glace men servera den också till kycklingen.

1 kommentar:

Eva sa...

Jamen den såsen får vi prova nån dag! Hoppas allt e bra, vi hörs, kram, moi