Anpassad sökning

torsdag, juni 04, 2009

2008 Fournier Père & Fils Sancerre Les Belles Vignes


Säsongens första rosé för oss kommer från Sancerre och har fått både ris och ros. Mest ros faktiskt men tyvärr kan jag inte instämma.

Vinet har blivit svagt rosa efter mindre än ett dygns skalkontakt och smakar mer vitt än rosé. Doften är ganska diskret men här finns omogna jordgubbar och röda vinbär. Smaken är mycket frisk och röda vinbär dominerar tillsamman med citronzest.

Jag trodde att syran i vår jordärtskockssoppa skulle räcka till men hade tyvärr fel och det fungerar bara sådär tillsammans med Sancerre Les Belles Vignes. Receptet till den mycket goda soppan kommer från Tasteline. Vi serverar med några droppar sparrisolja som matchar soppan perfekt.

PS. Vinös har smakat.
PPS. Det har också Birk gjort.


Jordärtskockssoppa med citronräkor

3 pers

2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
600 g jordärskockor
5 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 msk vitvinsvinäger
salt
peppar
200 g räkor, skalade
1 citron
2 msk olivolja
oregano, färsk

Skär vitlöken i tunna skivor och stek den i olivolja tills den börjar bli lite gyllene. Häll på lite av vattnet och låt koka upp. Skala och dela skockorna. Fyll kastrullen med resten av vattnet, salta och lägg i skockorna. Vattnet ska precis täcka skockorna. Koka skockorna tills de är mjuka. Mixa skockorna och vattnet med mixerstav eller i mixer. Häll tillbaka i kastrullen om du använt mixer. Tillsätt matlagningsgrädden och vitvinsvinäger. Låt det hela bli varmt och smaka av med salt och peppar.

Blanda räkorna med saften av citronen och olivolja. Salta och peppra. Fördela soppan i tre tallrikar och toppa med räkorna och den färska oreganon.

Inga kommentarer: