Anpassad sökning

fredag, juni 05, 2009

2007 Quinta de Chocapalha Reserva White Wine

2007 Quinta de Chocapalha Reserva White Wine

“Nationalism är krig” sade en gång Francois Mitterrand och riktigt så illa kanske jag inte tycker att nationaldagsfirandet är men definitivt otidsenligt. Däremot gillar jag Viltrullader i cidersås med varma lingon, den rätt som skapades av gastronomprogrammet i Umeå och 1996 blev Sveriges nationalrätt.

Jag har otroligt lite erfarenhet av portugisiska viner men blev glatt överraskad vid provningen som importören Portucastas anordnade för bloggare i Stockholm i våras där jag hittade både vita och röda viner som jag tyckte mycket om. Nu har det trots detta inte blivit så mycket portugisiskt här hemma förrän i dag då vi provar ett vitt vin från Estremadura norr om Lissabon.

Vinet är en blend av Chardonnay (60%) samt de portugisiska druvorna Viosinho (20%) och Arinto (20%). Quinta de Chocapalhas viner görs av Sandra Tavares de Silva och gården drivs av hennes föräldrar. Gården exporterar 80% av sina druvor och gör bara en liten mängd vin själv.

Deras Reserva White Wine är en angenäm bekantskap. Vinet doftar fruktigt av äpple och päron och ett litet stänk citrus har också letat sig in i bilden. Här finns också mineral och ek och vi hittar tydliga toner av Pommac.

Smaken är lång och innehåller mycket frukt i form av äpple och päron samt omogen ananas och krusbär. Också här hittar vi spår av ekfatslagringen (7 månader) men vi som är vana vid amerikansk Chardonnay tycker att det mest är just spår.

Det här är överraskande gott och fungerar förträffligt till älg- rulladerna med svamp och äppletonerna möts fint av cidersåsen.


Viltrullader i cidersås

4 pers

8 skivor á 70 g vilt eller nötfransyska alt. innanlår
8 skivor bacon
150 g bladsvamp
1 stor gul lök
2 msk ströbröd
1 msk fransk senap
1 äggulasalt, peppar
2 dl köttbuljong
2 dl torr äppelcider
smör eller margarin till stekning

Till såsen:
1 gul lök
½ syrligt äpple
2-3 msk vetemjöl
1 dl grädde
äppelcidervinäger
salt, vitpeppar
2 msk smör

Till servering:
2 dl frusna lingon
4 msk strösocker
1-2 msk matolja

grönsaker (ex. kokta rotsaker, haricorts verts, brysselkål etc)

Banka ut köttet till tunna skivor. Skär bacon i små tärningar och stek i en torr, het panna. Låt rinna av på ett hushållspapper. Hacka löken fint och skär svampen i små bitar. Fräs löken i smör i en stekpanna tillsammans med svampen. Blanda svamp och lökfräset med bacon och tillsätt äggula, ströbröd och senap. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen på köttskivorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare. Bryn rulladerna i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över dem i en traktörpanna och koka ur stekpannan med lite vatten. Sila skyn och häll över köttet. Slå över buljong och cider. Brässera under lock tills köttet känns mört, beroende på köttets kvalitet.

Såsen:
Hacka löken och tärna äpplet. Fräs i smöret i en kastrull. Pudra över mjölet och rör om. Späd med skyn från rulladerna. Vispa tills såsen är helt slät och låt sjuda ca 5 min. sila såsen och tillsätt grädden. Låt sjuda upp igen. Smaka av med äppelvinäger, salt och peppar. Såsen ska ha en fin äppelbrytning.

Till servering:
Heta upp olja i en stekpanna och häll i de frusna lingonen. Strö över 4 msk strösocker och rör om. Servera rulladerna med såsen, kokt potatis, säsongens grönsaker och de varma lingonen.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Konceptet låter riktigt bra. Jodå vilt har jag i frysen men problemet är att det mest består av stekar, file, men inget jag kan göra rullader av. Tack för ännu ett bra recept. Vinet lät ju också gott men hitta detta hemmaplan ?./Höganäs

johan p sa...

Har du vägarna förbi Väla så finns det ett par flaskor kvar där.

Anonym sa...

Tackar/Höganäs