Anpassad sökning

lördag, juni 13, 2009

2008 Alphonse Mellot Domaine La Moussière

Det var längesedan vi drack Sauvignon Blanc från Sancerre men i dag har det äntligen blivit dags för ett av våra favoritområden igen. Alphonse Mellot är en klassisk producent med anor inom vintillverkning dokumenterad redan på tidigt 1500-tal. Sin höjdpunkt(?) nådde man 1698 då Ceasar Mellot blev vinrådgivare till kung Louis XIV.

I dag har Domaine La Moussiere en egen vinshop i staden Sancerre (med cirka 1800 invånare) men redan 1881 startade Alphonse Mellot en taverna där folk kunde dricka vin från området. Samtidigt började familjen döpa sina söner till Alphonse. I dag är det den 19:e Alphonse som är vinmakare.

Mellot gör varje år cirka 26 500 lådor vin och förfogar över 42 ha druvodlingar. Av dessa är 34 ha är planterat med Sauvignon Blanc och 8 med Pinot Noir. La Moussière är företagets bas-Sauvignon Blanc och hälften av vinet är jäst i ståltankar, hälften på ny fransk ek. Det fick sedan ligga på respektive jästfällning i 7-8 månader.

Att det är Sauvignon Blanc i glaset råder det ingen tvivel om. I den eleganta doften finns från druvan klassiska toner av svarta vinbärsblad, nässlor, gröna äpplen och från området lika klassisk rökighet från flinta. Faten tittar också fram liksom citronzest, päron och grape.

I smaken finns det också mineral men framförallt utan matens dämpande verkan, rejält med citron. Det här vinet kräver syrlig mat. Päronen återkommer tillsamman med äpplen, nu gula. Faten som vi inte märkte i doften är nu lätta att hitta.

Ett mycket, mycket bra vin som blir ännu bättre ihop med maten.


Rödtunga gratinerad med amerikansk sås

4 pers

½ kg rödtungafilé
salt
citronsaft

Sås
1 gul lök
3 msk kapris, hackad
3 msk smör
3 st äggulor
3 msk hackad persilja
½ tsk salt
½ tsk paprikapulver
1 msk citronsaft

Sätt ugnen på 225ºC. Lägg filéerna i en smord ugnssäker form. Strö på salt och pressa citronsaft över. Sjud i ugn cirka 15 minuter. Skala och riv löken. Rör smöret poröst och tillsätt gulorna, en i taget. Blanda i de övriga ingredienserna. Ställ såsen i hett vattenbad och rör kraftigt om såsen skär sig. Ta ut fisken ur ugnen och bred såsen över. Gratinera i ugn 250ºC, ca 5 minuter.

Servera med kokt potatis och till exempel gröna ärtor.

Inga kommentarer: