Anpassad sökning

tisdag, oktober 14, 2008

2007 Dr Loosen Riesling Spätlese Bernkasteler Kurfürstlay

Vad passar väl bättre en höstmåndag då jobbet varit ovanligt segt än en middag med pilgrimsmusslor stora som hockeypuckar? Inte mycket som jag kan komma på.

Just de här musslorna plockade i Norge, närmare bestämt i närheten av Kristiansund. Musslorna tillagas med lite asiatisk tuch – de penslas med en glace gjord på bland annat soya, honung, chili, vitlök och galangrot och halstras sedan. De serveras tillsammans med en sallad på spetskål, syltade shiitakesvamp och glasnudlar. Rätten innehåller både lite sötma, hetta och syrlighet och till det hela dricker vi en Riesling Spätlese från Dr Loosen.

Dr Loosen från Mosel-Saar-Ruwer tillhör inte någon av mina favoritproducenter. Jag har helt enkelt för många gånger blivit besviken på vin därifrån som jag tyckt varit klumpiga och saknat elegans men dagens variant är riktigt bra och fungerar strålande tillsammans med maten. För att åstadkomma detta har vi i och för sig avvikit något från ursprungsplanerna och dragit ner något på sötman i maten samt skruvat upp hettan några snäpp.

Vinet har typisk Rieslingdoft med päron, citrus, mineral, ananas och honung. Det finns också en svag ton av petroleum eller snarare något lösningsmedel eller något annat från kemtekniska hyllan.

Smaken är åt det tropiska hållet med persika, päron och citrus. Syran är fräsch och sötman lagom avvägd. Eftersmaken sitter i ganska länge.

3 kommentarer:

Niklas J sa...

Var köpte du musslorna?

johan p sa...

det var kamraten jacob som plockade dem i norge och sedan kom hit och lagade dem. jag behövde bara införskaffa vinet. bra va!

Niklas J sa...

mycket!