Anpassad sökning

lördag, oktober 04, 2008

2005 Duck Pond Syrah Desert Wind Vineyard

I går en för oss ny druva. I dag en välkänd men från ett område som vi endast provat Pinot Noir från.

2005 Duck Pond Syrah Desert Wind Vineyard har ganska diskret doft men vi hittar mörka bär som svarta vinbär och körsbär men också animaliska- och örtiga toner.

När vi smakar får vi en aningen kärv smak och även här dominerar de mörka bären, främst i form av björnbär men även kärnbärighet från körsbär. Också i smaken hittar vi örter och eftersmaken hettar lite. Vinet har en alkoholhalt på 15 %.

Dagens mat är en tjock bit sirloin (närmast ryggbiff) från engelske slaktaren Taylor and Jones som får lite färg på grilljärnet och sedan får gå färdigt i ugnen. Till köttet en sötpotstisgratäng med aningen hetta från inlagd jalapeño, svartrötter med Västerbottensostsmör (recept i listan till höger) och en kraftigt reducerad rödvinsreduktion som vi droppar över köttet. Jättegott och en härlig kombination med det ganska strama och eleganta vinet från Oregon.


Sötpotatisgratäng med jalapeño

4 pers

500 g sötpotatis
olivolja
2 klyftor vitlök
1 msk jalapeño
1 dl vispgrädde
1,5 dl lagrad ost, riven
salt
peppar

Skala och skiva sötpotatisen. Hacka vitlök och jalapeño. Varva i en smord gratängform och alta och peppra. Häll på grädden. Strö över osten. Grädda i ca 40 minuter på 175°C, eller tills sötpotatisen känns mjuk.

Inga kommentarer: