Anpassad sökning

fredag, oktober 24, 2008

2006 Léon Beyer Pinot Gris


I dag blir det mat från fantastiska Akki Sushi. Bästa sushin i Stockholm om du frågar oss. Till det dricker vi en Pinot Gris från Léon Beyer i Alsace där familjen Beyer har pysslat med vintillverkning ända sedan slutet av 1500-talet. Matchningen med sushi visar sig fungera utmärkt men å andra sidan har Pinot Gris rykte om sig att vara druvan som går att kombinera med det mesta.

Vinet har en ganska kraftig och kryddig doft där för första gången fuktig disktrasa kommer upp som referens och vi menar det inte negativt. Initialt hittar vi också äpple men med lite luftning i glasen transformeras dessa till päron. Här finns också något omogen mango och en stor korg med skogssvamp.

Svampen återkommer ganska tydligt i smaken och äpplet återuppstår tillsammans med en kryddbukett och någon icke namngiven exotisk frukt. Kanske är det mangon som återkommer, kanske är det aprikos? Eftersmaken innehåller en angenäm alkoholhetta och det finns svaga spår av en kvardröjande sötma i det helt torra och matvänliga vinet.

Léon Beyer Pinot Gris kan vi definitivt tänka oss att dricka fler gånger. Urgott till sushi och fungerar säkert lika bra till kyckling om bara kryddningen är den rätta.

Aningen konstigt är det att Sb kallar vinet för Tokay-Pinot Gris eftersom druvan efter ett EU beslut inte får kallats för det sedan 2005 och vad det står på etiketten kan ni själva se på bilden. Kan någon förklara?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Einstein jobbar inte på Systembolaget. ;)

Björn sa...

Eller om man ska försöka vara lite snällare; Uppdateringar i både namn och årgång i såväl det ordinarie sortimentet som beställningssortimentet är tydligen något som är väldigt krångligt för ansvarig personal på Systembolaget.

mary sa...

Akki är klart en av stans höjdare! Bra med sushivintips! Pinot Gris är dessutom en av mina favoritdruvor. Tyvärr har Sb en ganska begränsat sortiment av den.. Var har ni köpt vinet? Tokay har jag bara druckit fantastiskt goda viner av! Ska defenitivt spanas in!

johan p sa...

hej mary,

jag köpte vinet på regeringsgatan där jag oftast handlar och som fortfarande har några flaskor kvar. enligt sb:s hemsida finns vinet (i stockholms innerstad) dessutom i söderhallarna och på fältöversten.

om du vill veta tillgänglighet på något vin jag skriver om klickar du på vinets namn under bilden och kommer direkt till Sb.

på måndag 3/11 släpps en billig austaliensisk pinot gris som teoretiskt borde fungera bra till sushi:

2007 Tortoiseshell Bay Pinot Grigio (nr 99557)