Anpassad sökning

torsdag, oktober 09, 2008

2006 Grove Street Chardonnay


En helt OK amerikansk Chardonnay med massor av ek i både doft och smak som kom in i Sb:s sortiment vid det s k strategiska släppet den 1 oktober. För den som inte vet innebär detta att vinet ska finnas tillgängligt under minst ett år framöver.

Ek finns här som sagt i massor. Direkt vid öppnandet av flaskan känns doften parfymerad men detta och tonerna av prickig korv försvinner med lite luftning. Synd på korven tycker jag! Det som finns kvar är dock en ganska intensiv Chardonnaydoft med smör och nötter men även söt citrus och tropisk frukt. Jag säger papaya men kamraten Jacob lutar mer åt mango. Lite våt sten tittar också fram.

Smaken är inte lika ”in your face” som den stora doften. Så länge parfymdoften är påtaglig har vinet en lite fadd smak i munnen men detta försvinner också med luftning. Dock lever en viss blommighet och smörighet kvar men detta belastar inte minussidan hos vinet. Ekkaraktären är påtaglig och nötter och smör finns med här, liksom i doften.

2006 Grove Street Chardonnay är inte enbart gjord på Chardonnay. Här finns också en liten andel (5%) Pinot Blanc.

Vi dricker vinet till kycklingfiléer i cidersås (samma sås som finns i receptet ”Fasan med cidersås” i listan till höger), ugnsrostade rotfrukter och stekta äppelskivor. Vinet med sin kombination av smörighet och lite fräschör från citrustonerna funkar bra till den ganska rustika maten.


Inga kommentarer: