Anpassad sökning

onsdag, oktober 22, 2008

2005 Walter Hansel Winery Chardonnay The North Slope

2005 Walter Hansel Winery Chardonnay The North Slope

Sebastopol Hills i Sonoma County ligger vid den södra änden av Russian River Valley och det är här som Walter Hansel Winery och Hansel Family Vineyards ligger. Ända hit letar sig den avkylande stillahavsdimman som är så viktig för druvorna som odlas här. För Hansels del handlar det uteslutande om Pinot Noir och Chardonnay och i dag provar vi en Chardonnay från vingården The North Slope.

Vinet visar sig dock ej uppfylla våra förväntningar. Problemet heter ekfat. I doften är fatlagringen påtaglig men inte besvärande. Vi hittar också champinjoner, burkananas, äpple, grape och våta stenar.

Problemet med faten blir dock besvärande när vi smakar. Nu blir ektonerna helt dominerande och det blir svårt att koncentrera sig på något annat. Att det t ex finns toner av crème brûlée och äpple försvinner helt i den stora ekskogen. Den största besvikelsen på länge speciellt eftersom vinet har drag av riktigt schysst Meursault som aldrig riktigt får komma fram. Det står ett stort, högt plank gjort av av ekbrädor i vägen.

Maten som vi hoppats ska matcha vinet blir däremot klart lyckad. Jag gör en variant av Creamed Corn som innehåller dill och till detta serverar vi dubbelpanerad torskfile med citron, knaperstekt bacon och lite friterade strimlor av morot. Över det hela strör vi rostade mandelspån.


Creamed Corn med dill

3 port

5 dl fryst majs
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
1 msk Maizena majsstärkelse
100 g riven cheddar
2 msk finhackad dill
salt
svartpeppar
rostade mandelspån

Koka majsen i grädde och mjölk i ca 5 minuter. Blanda Maizena med lite mjölk och rör ner denna i majsen. Koka i någon minut till. Rör ner ost och dill och smaksätt med salt och peppar. Strö på rostad mandel vid servering.

Inga kommentarer: