Anpassad sökning

tisdag, juli 29, 2008

2006 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

2006 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

När jag lagade Pulled Pork för ett tag sedan, föddes idén till att göra en texmex-variant med samma typ av kött och i går var det dags. Maten blev stor succé hos syskonbarnen som jag hoppats men även vi andra något äldre, tyckte att det var gott. Till maten drack vi 2006 Seghesio Sonoma Zinfandel men hade också en flaska 2005 Rancho Zabaco Dancing Bull Zinfandel att jämföra med. Pulled Pork bör förresten på svenska hetta ungefär ”bråkad fläskstek”...

Åsikterna gick något isär om den lite stramare och elegantare Seghesion eller den fruktiga och något syltiga Dancing Bull passade bäst till den kryddiga maten. I vilket fall som helst är 2006 Seghesio Sonoma Zinfandel ett mycket bra vin som har det mesta jag önskar hos en zin men inte druvans dåliga sidor som så lätt tar över och gör det hela till en syltfest.

2006 Seghesio Sonoma Zinfandel doftar mörk frukt som björnbär och plommon och aningen kryddigt. Smaken är fruktig och lite svartpepprig, något stram och med behaglig strävhet. Jag tror faktiskt att 2006:an är lite bättre än förra årgången.

Flera av rätterna vi hade på buffébordet har jag tidigare skrivit ut recept på här på bloggen, t ex Mexican rice och Bönsalsa från Texas. Även Pulled Pork finns med i receptlistan till höger. Skillnaden den här gången var att jag torrmarinerade köttet med 2 påsar enchilada kryddmix, använde Coca Cola istället för rootbeer och gjorde en mexikoinspirerad tomatsås istället för bbq-sås. Recepten nedan är hämtade från Sydsvenska Dagbladet och receptmakare är Eja Nilsson. Störst succé gjorde Refried beans.


Mexikansk tomatsås

4 pers

1 gul lök
2–3 vitlöksklyftor
olja
1 msk hackade färska jalapenos
2 burkar skalade tomater
2 dl hönsbuljong
1 dl hackade färska korianderblad
1 msk koncentrerad tomatpuré
2–3 tsk råsocker
1 lime

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i en kastrull, lägg i hackade jalapenos och bitar av skalade tomater. Späd med buljong och koka upp. Lägg i koriandern. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Smaksätt med tomatpuré och runda av smaken med lite råsocker och pressa i limesaft.


Refried beans

4 pers

1 gul eller röd lök
olja eller smör
400 g kokta röda bönor
1 dl hackad färsk koriander
2 finhackade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
1 tsk hackad färsk chilipeppar

Stek löken mjuk och glansig, rör i de avrunna bönorna och den hackade vitlöken och stek under omrörning tills bönorna blir mosiga (det tar ett tag...). Blanda i hackad koriander. Krydda med salt, peppar och hackad chili.


Salsa med rädisor

4 pers

1 knippa stora rädisor
1 gul lök
1 tsk finhackad färsk chilipeppar
2 dl hackade färska korianderblad
1/2 dl pressad apelsin
2 msk olja
salt och peppar
Ta av blasten från rädisorna, snoppa dem och hacka dem grovt. Skala och strimla löken, blanda i en skål med grovt salt och ”tvätta” löken genom att gnugga den i salt., då blir smaken mildare. Skölj och blanda med rädisorna. Blanda i hackad koriander, apelsinsaft, olja, salt och peppar och häll upp salsan i en skål.

Inga kommentarer: