Anpassad sökning

måndag, juli 21, 2008

2006 McManis Family Vineyards Petite Sirah


Efter en helg hos grillmästaren Jacob i Malmö är jag tillbaka på Råå och gör mina egna små försök vid grillen. Jag har i dag valt ut ett Petit Sirah-vin och försöker fundera ut passande mat. Fläskkarré-kotletter bestäms snabbt och till dessa får det bli en tjock rödvinssås med jordnötssmör, syltade kantareller och kryddiga nypotatis. Karréskivorna penslas med en ingefärsglaze (receptet hämtat från Sydsvenska dagbladet men jag minns inte vem som är receptmakare) och det hela fungerar utmärkt tillsammans med vinet.

Mcmanis började med druvodling söder om Lodi i Kalifornien 1938 men började sälja vin under eget namn så sent som 1990. 2007 gör man förutom Petit Sirah också vin på Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Grigio, Viognier och Zinfandel.

McManis Family Vineyards Petite Sirah doftar framför allt sylt av mörka bär men här finns också svartpeppar, tobak och fat. De sistnämnda återkommer i smaken liksom sylten men denna vägs upp av att vinet har en viss tannintorrhet. Jag har reservationer mot den överdrivna doften och smaken av fat men tycker i övrigt att det är ett helt OK vin. Definitivt ingenting för sylthatare men vi som gillar amerikansk stil på vinet har här ett bra alternativ.


Ingefärsglaze

Passar till fläsk-, nötkött, kyckling och lax

2 dl Kikkomansoya
1,5 dl honung
1 tsk oxfond
2 dl vatten
2 msk riven ingefära
1 chili skuren i små bitar
1 vitlöksklyfa, krossad
1 msk sesamolja
1 tsk soyakulör
2 tsk Maizena, utrört i lite vatten

Blanda alla inredienser och koka i 10 min.


Syltade kantareller med anis och kanel

4 pers

4 hg små kantareller
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 stjärnanis
2 kanelstänger
3 lagerblad

Rensa svampen. Koka ihop övriga ingredienser och slå över svampen. Låt stå, gärna över natten.


Rödvinssås med jordnötssmör

4 pers

1 gul lök, hackad
smör/olja
2 dl fruktigt rött vin
1 dl konc kycklingfond
3 msk jordnötssmör
ev ½ dl vatten

Stek löken i smör och olja tills den blir brun. Slå på vinet. Reducera till ca hälften återstår. Slå på kycklingfonden och koka några minuter. Lägg i jordnötssmör och vispa. Späd ev med vatten om såsen är alltför tjock.


Kryddig grill-potatis

4 pers

ca 12 potatisar
1 grönsaksbuljongtärning
½ tsk liquid smoke
1 citron
en nypa salt
1 krm paprikapulver
½ krm cajennpeppar

Koka potatisen nätt och jämt mjuk i vatten. Lägg dem på ett stort ark aluminiumfolie. Krydda och snurra ihop folien. Placera på grillen i ca 15 min.

Inga kommentarer: