Anpassad sökning

söndag, juli 27, 2008

2006 Mollydooker Shiraz Blue Eyed Boy

2006 Mollydooker Shiraz Blue Eyed Boy

Sarah och Sparky Marquis från Mclaren Vale i Australien har gjort succé med sitt Mollydoooker men det är långtifrån alla som är begeistrade i dessa superkoncentrerade och alkoholstarka viner. Jag har aldrig förut provat och passar på att handla några flaskor från Atomwine nu när jag är i Skåne. Vinerna hämtades i Helsingør.

Personligen är jag inte speciellt intresserad av poäng i vin- sammanhang men vill ändå nämna att de fyra viner jag köpte från Mollydooker fått mellan 93 och 97 poäng i The Wine Advocate. Ett ganska bra snitt på viner som koster mellan 119 och 420 DKK.

Även om jag blivit varnad att det är svårt att matcha Mollydoookers vin med mat gör vi ett försök att para ihop Blue Eyed Boy Shiraz med grillad entrecôte och en sallad på grillad färskpotatis och mungbönor. Det hela kompletteras med en örtaioli och detta fungerar aldeles utmärkt och vinet gör succé hos både värdparet och gästerna.

Vi börjar med att göra ”the Mollydooker shake” för att ta bort kväve samt lufta vinet i en timme. Initialt har vinet en klar alkoholton (16,5%) men luftningen tar helt bort denna och vinet framstår som den fruktbomb det är. Det känns som att köra näsan i en hel skål med bär. Björnbär, blåbär och hallon känns igen samt sylt på dessa men här finns också en gnutta vanilj som får spela andrafiol bakom alla bären samt tjära. Jag hade kunnat fortsätta att bara lukta, precis som Ferdinand.

I munnen framträder alkoholen mer men tillsammans med mat är det ändå inte för mycket utan upplevs mest en kryddhetta som alls inte är oangenäm. Vinet är verkligen superkoncentrerat och gillar jag det. De mörka bären finns på plats men hallonen är svårare att hitta tillbaka till.

Ett vin som är over the top på alla tänkbara sätt men om du som jag gillar fruktbomber och inte har något emot sylt så länge denna är i balans kommer du att älska Blue Eyed Boy.

2 kommentarer:

Paolo Rossi sa...

Vad mer fick du med dig från Atomwine???

johan p sa...

Den här gången blev det bara Mollydooker – Two Left Feet, The Boxer och Carnival of Love men jag kommer definitivt att handla från Atomwine fler gånger.

Portugal får du gärna hjälpa mig med och så har de ju några läckra tyskar också.