Anpassad sökning

fredag, juli 04, 2008

2002 Palmer & Co Champagne Blanc de Blancs

Till champagnen äter vi en förrätt som egentligen är en variant på Christer Svantessons midsommarmatjes. Christer Svantesson är kanske mest känd för att tillsammans med Leif Mannerström startat legendariska restaurangen Johannas i Göteborg. Han har också skrivit kokböcker och varit TV-kock i TV4.

Jämfört med originalreceptet till den här rätten har jag har dragit ner på mängden smör och ägg och lagt till kokt färskpotatis. Att servera i portionsformar är också eget påhitt. Som tilltugg bjuder jag på rostat knäckebröd (175 i 3-4 min). Öl och snaps är givetvis det mest självklara dryckesvalet men det har vi provat förut och Palmers Blanc de Blancs visar sig vara ett fullgott alternativ och dessutom roligare och mer överraskande att bjuda på.

Vinet är mycket friskt men med ganska mjuk syra och doftar citrus, grönt äpple och mandel. Smaken innehåller också äpple - närmare bestämt friska Granny Smith. Brödigheten som Sb och de flesta andra tyckare nämner hittar jag inte men däremot toner av nougat.


Förrättsmatjes

4 pers

2 st matjessillfiléer
1 hårdkokt ägg, skivat och halverat
2 kokta potatisar, skivade och halverade
1 rödlök, hackad
hackad dill
hackad gräslök
100 g smör

Skär matjefiléerna i grova bitar och lägg dem i i portionsformar. Lägg i ägg och potatis. Lägg dill, rödlök och gräslök i strängar över. Hetta upp en panna och bryn smöret (ca 25 g /pers). Häll smöret över och servera omedelbart.

Inga kommentarer: