Anpassad sökning

måndag, juli 14, 2008

2004 Havens Wine Cellars Syrah

2004 Havens Wine Cellars Syrah

Litteraturprofessor på UCLA tröttnar, säger upp sig och börjar göra vin i Napa. Precis så är historien om Michael Havens och Havens Wine Cellars i korta drag.

Jag vet inte om Havens led extra mycket i sviterna efter Sideways men faktum är att den i filmen förtalade Merlotdruvan var orsak till att Havens skapade sig ett namn sedan starten i mitten av 80-talet och man red högt på den hype av druvan som föregick filmen.

Under 1990-talet ökade merlotförsäljningen i USA dramatiskt. 1995 var 3,5% av vinförsäljningen i amerikanska supermakets rena Merlotviner. 2003 hade den siffran stigit till 12,4%. Mycket pengar att tjäna alltså för den som kunde framställa bra vin ur druvan och marknadsföra det och detta kunde Havens.

Men i dag skulle det inte alls handla om Merlot utan om Syrah. En druva som Havens gjorde sitt första vin av så sent som 1991.

2004 Havens Wine Cellars Syrah är ung men med luftning i några timmar är den helt OK redan i dag och till våra burgare med blåmögelost och nyfriterade pommes mitt i prick. Före middagen kyler jag ner vinet till 16°.

Doften är ganska rökig och faten är inte direkt dolda i detta vin, snarare tvärtom. Doften är mycket fruktig. Initialt är björnbären klart dominerande men efterhand som vinet luftas träder dessa tillbaka och lägger sig på lur i bakgrunden och en chokladdoft breder istället ut sig och samsas med piptobak, saltlakrits, körsbärspraliner och katrinplommon.

Trots stor fruktighet, syltighet och en antydan till sötma har vinet bra balans mellan stramhet, syrlighet och alkoholen (15%). Vinet är fylligt och koncentrerat. Nästan tjockt i munnen. Det finns också en svag ton av salt.

Inte den bästa amerikanska syrah jag druckit men klart godkänd och den koncentrerade smaken och sötman fungerar som beräknat bra ihop med det tuffa smakerna från blåmögelosten och sötman i coleslaw-salladen. Galet goda burgare förresten!


Blue cheese burgare i grahamsbröd med pommes frites och coleslaw

Blue cheese burgare


3 pers

600 g malet oxkött
60 g blåmögelost
1 kruka gräslök, finhackad
1 krm stark pepparsås t ex Tennessee Sunshine
½ tsk Worcestershire-sås
1 tsk dijonsenap
1 tsk salt
peppar

Blanda allt förutom peppar en skål och forma till tre bugare. Låt vila i kylskåp några timmar innan bugarna steks. Mal peppar på före stekningen. Om du gillar mögelost rekommenderas att en skiva får smälta på burgaren. Servera i bröd med stekt rödlök och babyspenat. Servera coleslaw och pommes frites till.


Grahamsbullar

10 bullar

25 g jäst
25 g smör
2 dl filmjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk sirap
5 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl

Skålla grahamsmjölet i kokande vatten (gör att bullarna blir mindre smuliga). Smält fettet i en kastrull. Tillsätt filmjölk och värm till 37°). Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa övertäckt i bunken ca 30 min. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den. Rulla ut till en längd. Skär i 10 bitar. Rulla bitarna till runda bullar i handflatan. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225°. Jäs bullarna övertäckta på plåtar ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt dem kallna på galler under en bakduk.


Coleslaw

3 pers

½ kg vitkål
2 morötter
½ purjolök
1 dl majonnäs
2 msk dijonsenap
2 msk äpplecidervinäger
¼ dl socker
1 tsk svartpeppar
½ tsk cayennpeppar
salt

Skär vitkål och purjo i strimlor. Riv morötterna grovt. Lägg allt i en stor skål. Blanda majonnäs, fil, senap, vinäger socker, peppar, cayenn och några nypor salt i en skål. Blanda i detta i vitkålsmixen. Låt stå några timmar innan servering.

Det finns massor av olika varianter på coleslaw. Jag har i detta recept använt purjolök istället för gul lök som kanske är vanligare men det beror helt enkelt på att jag hittade en purjo i kylen och vi i morgon åker på semester. Dags att göra av med denna alltså. Jag gillar också att ha äpple i salladen men eftersom Jen är allergisk hoppar jag över det.

Inga kommentarer: