Anpassad sökning

lördag, februari 02, 2008

2004 Famille Dupont Cuvée Colette

Jen befinner sig på väg till Bali för en veckas jobb och jag tar i min ensamhet fram en flaska fransk lyx-cider. Jag är barnsligt förtjust i denna dryck men eftersom Jen inte har den på sin önskelista blir det alltför sällan som det korkas upp någon i det här huset.

Famille Dupont har sina äppleodlingar i Pays d'Auge i Normandie som är det mest exklusiva området med hårdast lagar kring sina äpplen och drycker. Cidern måste t ex vara tillverkad av äpplen odlade i området. Förutom cider gör Famille Dupont givetvis också calvados och då måste cidern mogna minst sex veckor innan den dubbeldestilleras i manuella kopparpannor, på samma sätt som t ex cognac och maltwhisky.

Cuvée Colette är en naturligt kolsyrad cider som är framställd på samma sätt som Champagne. Äpplena plockas från marken eftersom det är först när de blivit så mogna att de faller av som de uppnått maximal arom och är redo att malas och pressas.

Det här är alltså inte den cider som släpptes på Sb 1 februari (2006 Dupont Cidre Reserve) och som jag tycker ska få ligga till sig åtminstone ett par år.

Cuvée Colette doftar mycket fruktigt, äpple självklart men betydligt friskare och inte så bokna som jag väntat mig. Stalldoften finns på plats men också lite hasselnötter och rostat bröd. Smaken är torr, frisk och fruktig och mycket balanserad. Den absolut bästa cider jag smakat!

Cidern ackompanjerar en grillad macka med chèvre, valnötter och honung och en sallad med lite balsamico.


Toast med gratinerad chèvre

1 pers

2 skivor lantbröd
Ca 150 g chèvre
2 tsk flytande honyung
Tomat
Sallad (sort spelar mindre roll)
Olivolja
Balsamico
5 valnötter
Salt
Peppar

Rosta valnötterna i torr stekpanna. Hacka dem. Skiva chevren i centimetertjocka skivor. Sätt ugnen på 250 grader och grill. Lägg osten på en plåt med bakplåtspapper. Rosta eller grilla brödet och osten tills den har börjat smälta och fått fin färg. Ringla olivolja på båda skivor av det rostade brödet. Lägg och skivad tomat och sallad på brödet. Häll på några droppar balsamico. Lägg osten på salladen på bröden. Ringla över honung och strö över valnötter. Salta och peppra. Lägg på den andra brödskivan.

3 kommentarer:

Eva sa...

När jag blir rik skulle jag vilja att du blir ansvarig för mitt dryckesförråd och gärna laga maten osså. Tror du att du vill det? Ni kan få eget hus på tomten och jag betalar bra.

johan p sa...

du är ju redan rik!

Eva sa...

Ja just det...
Har jag skickat lägenhetsbilder? Lite mer ordning än när ni var här.
http://www.evapersson.com/allehanda/index.htm
sedan dess har vi har köpt en gammal kökssoffa och ställt vid gröna väggen.