Anpassad sökning

söndag, februari 03, 2008

2005 d'Arenberg Shiraz The Footbolt


d'Arenberg brukar vara pålitliga även när det gäller de lite billigare vinerna och The Footbolt gör mig inte besviken. Snarare tvärtom. Ett riktigt bra vin som är utmärkt för konsumtion redan nu.

Jag bjuder Den långe Jugoslaven med familj på en variant av Lahmadjon, den pizzaliknande rätten från Kurdistan som jag gjort ännu mera pizzalik med tomatsås och ost till lammfärsen och vinet fungerar mycket bra till detta.

The Footbolt doftar gott och stort. Det domineras av svarta vinbär men rostade fat och björnbär finns också med i bilden. Vinet har schysst syra som behövs till löksalladen och behaglig strävhet. Ett kap!

Pizzan gör jag med en kalljäst deg på dinkelmjöl och en rosmarinkryddad tomatsås och bjuder till det på en löksallad med den i mellanöstern vanliga kryddan sumak som ger en behaglig syrlighet och en yoghurtsås med bladspenat som är ganska fet eftersom grunden består av 10-procentig mezeyoughurt.


Lahmadjon-inspirerad pizza med löksallad och yoghurtsås

4 pers

Gör pizzadeg och tomatsås. Riv ost.


Lammfärsfyllning

0,5 kg lammfärs
5 msk tomatpuré
2 dl bladpersilja, finhackad
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
Olivolja
2 msk krossad inlagd paprika
Salt peppar


Stek tomatpurén lätt i olivolja i en gjutjärnspanna. Tillsätt sedan den finhackade gula löken och vitlöken. Låt alltsammans fräsa ihop. Tillsätt därefter lammfärsen och kryddorna och fortsätt fräsa ytterligare några minuter.

Kavla ut pizzadegen. Lägg på en smord plåt och bred ut tomatsås, ost och lammfärsfyllningen på pizzorna. Grädda i 275 grader varm ugn ca 10 min eller till pizzorna har fått fin färg.


Löksallad

2 st gula lökar, tunt skivade
1 citron, pressad
2 msk sumak


Blanda sumak med citronsaft. Häll över löken och blanda.


Youghurtsås med bladspenat

½ l mezeyoghurt
200 g bladspenat
Limejuice
Salt
Svartpeppar


Ta bort de tjocka stjälkarna från spenaten (eller använd babyspenat). Koka spenaten några minuter i saltat vatten. Blanda spenat och yoghurt. Smaka av med limejuice, salt och peppar.

Inga kommentarer: