Anpassad sökning

fredag, februari 22, 2008

2006 Louis Jadot Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge


Detta blåröda vin doftar jordgubbe vid öppnandet av flaskan men efter några timmar på karaff har dessa ersatts av blåbär. Trevliga dofter båda två och här ackompanjeras de av kryddor och örter. En verkligt god basbourgogne som trots sin relativa enkelhet inte saknar viss elegans och som förutom röda bär är lite kryddigt också i smaken. Kommer med säkerhet att återkomma till inte allt för förfinade rätter i vår och sommar men jag har ett svagt minne (men inga anteckningar) av att jag tyckte ännu bättre om förra årgången.

Lattjar i min ensamhet runt lite i köket och testar några saker jag lagt på minnet vid diverse surf-stunder och resultatet blir väl inte direkt nyskapande men helt OK och grytan med mild lakrits- och apelsinsmak fungerar bra till det ganska lätta och fruktiga men något kryddiga vinet.


Fläskgryta med anis och kanel

2 pers

2 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 msk mörk thailändsk soya
2 st stjärnanis
2 kanelstänger
Rivet skal av en apelsin
2 msk honung
2 msk sesamolja
2 små chalottenlökar, hackade
4 vitlöksklyftor, hackade
3 msk hackad ingefära
400 gram konserverade plommontomater
400 gr fläskkött
2 dl matlagningsgrädde

Koka ihop allt från vatten till ingefäran och sjud i 20 minuter. Ta bort stärnanis och kanelstänger. Tillsätt tomater och fläskkött skuret i kuber. Sjud i ytterligare 2 timmar (koka inte). Tillsätt grädde mot slutet och låt allt bli varmt. Strö över persilja. Servera med penne och parmesan.

Inga kommentarer: