Anpassad sökning

fredag, februari 08, 2008

2006 Rancho Zabaco Zinfandel Dancing Bull

Jen är fortfarande på Bali och jag har egentligen ingen ork att laga mat till mej själv så det får bli pasta med falafel i en snabb tomatsås med lite grönsaker jag hittar i kylen och en skvätt grädde för att runda av smaken. Falaflarna har jag färdiga i frysen.

Till detta en Zin från Racho Zabaco av det lite enklare slaget. Rancho Zabaco som ägs av Gallo har ett annat Zinfandel-vin i Sb:s ordinarie sortiment men Dancing Bull är ett lite billigare alternativ från vinfirman mitt i The Zin Zone i Sonomas Dry Creek Valley. Druvorna är förutom Zinfandel också Petit Sirah (5%) och Syrah (1%). Vinet har en stor doft där mörka bär dominerar men är samtidigt ganska kryddigt. Jag har inte hittat uppgifter på hur länge vinet ligger på fat.

Mörka körsbär, björnbär och kryddigheten som jag kommer fram till är svartpeppar, återkommer i smaken. Vinet klarar sig från att bli syltburk vilket tyvärr annars ofta blir fallet hos dessa lite billigare Zinfandelviner men det tillhör samtidigt inte de elegantare och stramare. Vinet är mjukt och något annat vore nog otänkbart på denna typ som i första hand vänder sig till en bred amerikansk publik. Ingenting man med andra ord behöver brottas med men kryddigheten ger ändå lite tuggmotstånd. Ett schyst vin som fungerar jättebra till den ganska kryddstarka tomatsåsen.


Falefel med krispiga grönsaker i kryddig tomatsås

2 pers

250 g falafel
1 gul lök hackad
3 vitlöksklyftor hackade
1 liten morot
1 liten palsternacka
½ paprika
½ liten zucchini
1 msk olivolja
1 burk körsbärs-tomater
(400 g)1 dl grädde
salt
svartpeppar ur kvarn
1 chipotle
1 chili finhackad
Ev 1 nypa socker
Bladpersilja finhackad

Rosta chipotlen i ugn. Fräs lök och vitlök i olivoljan tills bitarna blir genomskinliga och mjuka. Låt grönsakerna fräsa med någon minut. Häll i tomat och grädde. Salta och peppra och tillsätt chili och smulad chipotle. Låt sjuda utan lock i 20 minuter. Rör i falaflarna. Dela zucchinin på längden och skär den i halvcentimeter stora bitar. Rör ner dessa och låt dem bli varma. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker. Strö över rikligt med persilja. Servera med ris eller pasta.

Inga kommentarer: