Anpassad sökning

lördag, februari 16, 2008

1999 La Chablisienne Chablis Grand Cru Les Preuses


Kvällens första rätt med scallops är enklast möjliga men oj så gott det är! Vi äter helt enkelt musslorna råa, skurna ganska tunt och med lite gräsig olivolja, salt och svartpeppar.

Sb har noterat ovanligt många returer på de tre Chablier från kooperativet La Chablisienne som släpptes 1 februari. En stor del har varit korkskadade och även på de flaskor som varit oskadade av korken har flaskvariationen har varit stor. Även om vi långtifrån är säkra på att det är kork i vår 1999 Chablis Grand Cru Les Preuses är vinet kvällens besvikelse.

Doften av citrus, äpple och mandel lovar ganska mycket men smaken lever inte riktigt upp till vad doften lovar. Visst finns det friska Granny Smith, mineral och nötter men smakerna är kartiga och inte speciellt snyggt integrerade.

Till nästa rätt dricker vi 2006 Rabl Riesling Steinhaus som vi drack för någon månad sedan och den levererade också i dag. Maten var ett tips från min syster och blev kvällens mest uppskattade men även raviolin som kommer i nästa post var helt sagolik.


Halstrade äppleglaserade pilgrimsmusslor serverade med riven blomkål, fänkål, bondbönor, laxrom och västerbottenostskum

6 pers


Halstrade äppleglaserade pilgrimsmusslor

12 pilgrimsmusslor
½ äpple (Aroma)
20 g socker
150 ml äppelcidervinäger
½ dl vatten
Salt
Peppar

Skala och skär äpplet i mindre bitar. Koka med vinäger, socker och vatten tills äpplet är mjukt. Mixa till en slät puré. Vid servering halstras musslorna på en sida. Salta och peppra. Pensla sedan på äppleglazeringen. Värm i ugn 2 minuter på 120 grader.


Riven blomkål

½ blomkålshuvud
1 fänkålsstånd
200 g bondbönor
1 ask ärtskott
½ knippe dill
½ msk socker
½ citron
2 tsk salt
1 äpple
Olja
Smör

Ansa och skölj samtliga råvaror. Riv blomkål och fänkål på rivjärn. Tillsätt lite citronjuice, salt och socker. Låt stå i 20 minuter. Krama vätskan ur kålen. Pilla bort skinnet på bondbönorna. Skala äpplet och skär i ganska stora kuber. Sautera i smör, socker och citronjuice. Låt svalna. Vid servering värms blomkålen med bondbönorna i lite olja och därefter rörs dill och ärtskott ner. Äpplet serveras rumstempererat.


Blomkålskräm med smulad kavring

½ litet blomkålshuvud
1,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
Salt
1,5 dl riven kavring

Skär ner blomkålen så fint som möjligt. Koka i grädde och mjölk tills det är helt genomkokt. Häll bort ev. vätska. Mixa till en slät kräm. Salta. Torka kavringssmulorna i ugn. Strössla vid servering smulorna över blomkålskrämen.


Västerbottenostskum

1 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
100 g riven Västerbottenost
½ citron
Mjölk

Koka ihop buljong och grädde. Tillsätt osten och mixa tills denna löst sig. Smaka av med salt, vitpeppar och citronjuice. Sila. Vid servering värms såsen och skummas luftig med kall mjölk.

Servera med laxrommen.

Inga kommentarer: