Anpassad sökning

söndag, februari 10, 2008

2006 Cline Cellars Red Truck Petite Sirah California


Vin som till största delarna består av Pitite Sirah har jag vad jag vet ingen erfarenhet av. Därför var det med tillförsikt jag såg fram emot att prova denna variant med ekologiskt odlade druvor från Central Coast och Mendocino County i Kalifornien.

Red Truck startades av Fred och Nancy Cline från Cline Cellars men drivs sedan 2005 av Dan Leese och Doug Walker. Etiketten på flaskan är målad av den Kaliforniske konstnären Dennis Ziemienski och lastbilen som gett namn åt hela firman är inspirerad av en Dodge från 1947.

Det har genom DNA-analys bevisats att druvan Durif är identisk med en av klonerna av Petite Sirah och därför är det tillåtet att i Kalifornien använda båda namnen. Durif skapades i mitten av 1800-talet genom en korsning av druvorna Peloursin och Syrah. Men det verkar råda stor osäkerhet på nätet om druvan. På en hel del håll hävdas det att Petit Sirah inte släkt med Syrah och inte heller med Durif utan istället är det en variant av Peloursin men samtidigt att det mesta av Kaliforniens Petite Sirahbestånd består av Durif. Snurrigt är bara förnamnet.

Jag var osäker om vinvalet verkligen var det rätta till dagens kyckling som marinerats i en mycket mjuk och elegant tequila. Skulle jag istället välja en amerikansk Chardonnay? Men nyfikenheten på Petite Sirahdruvan tog överhanden och teoretiskt bör den kunna matcha kycklingen och bönsalsan som också den är inspirerad av amerikansk matlagning från de södra delstaterna.

Red Truck Petite Sirah är uppblandad med 15% Syrah och 4% Merlot. Det har gett ett vin som doftar fruktigt av björnbär och jordgubb, ganska syltigt och svagt anas lakrits. Smaken är fruktig men inte tillnärmelsevis så syltig som jag väntat mig. Däremot finns det en syra som är högre än vad jag trott. Det här är ju gott! Mat/vinkombinationen visar sig också fungera aldeles utmärkt.

Det ska bli spännande att i framtiden smaka de lite mer exklusiva viner av samma druva som ligger och väntar i källaren.


Fiestakyckling med bönsalsa från Texas

2 pers

Bönsalsa från Texas

150 g svarta bönor, Fagioli neri (på burk)
150 g Black Eye bönor (på burk)
150 g matvete durum, Grano duro (på burk)
1 liten rödlök, hackad
¼ grön paprika, tärnad
1/2 chilifrukt med kärnor, tärnad
1 tomat, tärnad
½ dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
½ dl koriander, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
Örtsalt

Skölj bönor och matvete i kallt vatten och låt rinna av. Blanda detta med övriga ingredienser och ställ i kyl över natten.


Fiestakyckling

2 kycklingfiléer
1 lime, pressad
25 ml tequila
2 krm paprikapulver
½ tsk svartpeppar
2 krm salt
salt
2 romansalladsblad
Koriander och limeklyftor till garnering

Marinera kycklingfiléerna i olja, tequila och kryddorna (ej salt) i 2-6 timmar. Stek dem i olja eller på grilljärn tills de är genomstekta men inte torra. Salta. Servera på ett blad av romansallad med bönsalsan. Garnera med limeklyfta och koriander.

Inga kommentarer: