Anpassad sökning

torsdag, augusti 30, 2007

2006 Saint Clair Pinot Noir


Det var längesedan vi åt köttfärslimpa och därför lätt att ge efter för ett plötsligt begär. Eftersom det var rea på kantareller i frukt och grönsaksståndet i Västra skogen när jag skulle köpa bananer att ha på jobbet blir det idag en köttfärslimpa med kantareller och kantarellsås. Till det en potatistårta och en enkel sallad och rårörda lingon. Potatistårtan kunde lätt ersättas med potatisgratäng. Det smakade ungefär likadant.

Vinet vi dricker till har jag skrivit om förut och Saint Clair Pinot Noir fungerar fint till maten. Vinet doftar kryddigt och körsbär och även i smaken dominerar körsbären. En viss ”kärnbitterhet” känns också liksom gräs men vinet är ganska mjukt.

Potatistårta
10-12 potatisar
matfett och ströbröd
2 -3 dl riven parmesan
4 ägg
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
salt
peppar
persilja

Värm ugnen till 225°. Skala och skiva potatisen mycket tunt. Smörj och bröa en rund ugnsfast form. Lägg i potatisskivorna och varva med riven parmesan, salt och peppar. Blanda ägg, creme fraiche och mjölk, . Häll blandningen över potatisen. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg som ett lock ovanpå potatisen. Grädda mitt i ugnen 45 - 60 minuter tills potatisen är mjuk. Ta ut formen och låt svalna något. Lossa kanterna med en kniv. Stjälp upp på ett fat. Klipp rikligt med persilja över tårtan innan serveringen.

Köttfärslimpa med kantareller
1,5 dl havregryn
2 msk potatismjöl
3,5 dl vatten
2 tsk salt
2 krm peppar
1 kg fläskfärs
2 ägg
2,5 dl kantareller
1 pkt bacon
3 msk smör

Blanda havregryn, potstisjöl och vatten. Rör i salt och peppar och låt svälla i 10 minuter. Stek svampen i smör. Arbeta i färsen, äggen och svampen i havreblandningen. Smörj en brödform och lägg hälften av baconen i bottnen. Lägg färsen i formen och resten av baconen på toppen. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.

Inga kommentarer: