Anpassad sökning

tisdag, augusti 07, 2007

2002 Thierry et Pascal Matrot Meursault

2002 Thierry et Pascal Matrot Meursault

Meursault är en liten by i södra delen av Côte d'Or i Bourgogne och därifrån kommer riktigt bra vita viner som funkar lika bra till lättare kötträtter som till elegant fisk med feta tillbehör.

Meursault 2002 från Thierry et Pascal Matrot doftar fat, nöt och smör och är sammetsmjukt men har hög syra och även i smaken hittar vi fat och nöt men också citrus. Tyvärr är citrussmaken lite väl intensiv och det är enda kritiken vi har mot detta mycket goda vin som vi dricker till favoriten västerbottengratinerad sjötunga med en svensk variant av spaghetti limone och ärtor.


Västerbottensgratinerad rödtunga
4 port

600 g rödtungsfilé
2 dl riven västerbottenost
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 dl vitt vin
1/2 tsk strösocker
2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar

Sätt ugnen på 225°C. Börja med såsen. Finhacka löken och fräs den i en kastrull med lite smör, men utan att den får färg. Tillsätt vin och socker. Koka tills hälften av vinet avdunstat. Häll i grädden och låt sjuda till simmig konsistens, cirka 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Rulla ihop och lägg rödtungsfiléerna i en välsmord ugnsform (dela dem pålängden om de är stora). Slå på gräddsåsen och strö över osten. Gratinera i ugn i cirka 10 minuter.


Svensk spaghetti Limone

4 port

500 g spaghetti
2 citroner
150-200 g västerbottenost
1½ dl olivolja
svartpeppar från kvarn
havssalt

Koka spaghettin enligt anvisningen på paketet. Tvätta under tiden citronerna och strimla skalen från citron mycket tunt. Pressa ur saften ur citronerna. Blanda saften med olivolja och den nyrivna västerbottenosten. Osten löser sig och såsen blir tjock och krämig. Smaken ska vara lätt syrlig. Smaka av med nymald svartpeppar och salt. Blanda såsen i den avrunna, nykokta spaghettin. Toppa med lite svartpeppar och skalstrimlorna.


Inga kommentarer: