Anpassad sökning

onsdag, augusti 01, 2007

2005 Michele Chiarlo Nivole

2005 Michele Chiarlo Nivole

Till dessert tar vi fram några flaskor Nivole och äter en enastående god pavlova som morsan har hjälpt till att få perfekt med marinerade röda vinbär från trädgården . Även detta vin har jag skrivit om tidigare och till lite syrliga desserter (förra gången hade vi en rabarberpaj) är det ett mycket bra val.

Pavlova med marinerade vinbär

4 äggvitor
knappt 2 1/2 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk Maizena
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 l röda vinbär

Sätt ugnen på 180°C.Vispa äggvitorna till ett fast (men inte hårt) skum. Rör ner sockret. Sätt sedan i vitvinsvinägern, Maizena och vaniljsocker, och vänd bara om allt försiktigt så inte luften går ur smeten. Ös upp smeten så den blir en cirkel med ca 20 cm i diameter. Pavlovan behöver inte bli perfekt rund, det viktiga är att den blir tjock och kladdig i mitten, inte platt och hård. Ställ in den i ugnen, och vrid sedan ner temperaturen till 150°C. Det gör att pavlovan först får en chock av hettan och blir hård på ytan, medan innanmätet gräddas mer långsamt och blir kladdigt. Grädda i en timme och en kvart, 75 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt pavlovan stå kvar och svalna där. Den gör att den förblir seg.

Marinera vinbären i sockerlag (1 dl socker kokas ihop med 1 dl vatten) smaksatt med saft och skal från en lime. Vispa grädden. Vänd sedan pavlovan upp och ned på ett kakfat, så att den knapriga ytan hamnar underst. Ös upp grädden ovanpå. Den kommer delvis att sjunka in i den sega marängen. Lägg de marinerade vinbären på grädden.

Inga kommentarer: