Anpassad sökning

onsdag, augusti 15, 2007

2004 KWV Roodeberg

Ett hastigt beslut att det behövs vin att dricka till dagens spaghetti bolognese gör att temperaturen på vår KWV Roodeberg 2004 tyvärr är några grader för varm.

Vinet doftar ek och vanilj från fatlagringen och har också smak av densamma men även av röda sommarbär (jag lutar åt svarta vinbär men Jen tycker att det är mer åt björnbärshållet) och ny läderjacka . Tyvärr är alkoholhettan alltför dominerande, vinet håller 14,5 % alkoholhalt, men det kan såklart bero på den något för höga serveringstemperaturen.

Roodeberg är en blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz och Ruby Cabernet och proportionerna, som är hemliga, varierar mellan olika årgångar. Vinet skapades för 50 år sedan av Dr Charles Niehaus, en mycket betydelsefull person i Sydafrikas vinhistoria och har fått sitt namn från de i skymningen rödskimrande bergen i Paarl. Roodeberg var det första sydafrikanska vinet på Sb efter apartheids avskaffande.

Köttsåsen vi äter till är gjord med rökt fläsk, kycklinglever och rött vin och det är en helt annan upplevelse än vad men får av en klassisk svensk köttfärssås.


Bolognese

4 port

Smör
180 g rökt sidfläsk
1 st finhackad gul lök
1 st finhackad morot
1 st finhackad blekselleristjälk
400 g nötfärs
150 g kycklinglever
1 st köttbuljongtärning
1 burk coctailtomater
3 dl rött vin
1,5 dl vatten
1 tsk färskriven muskot
2 st vitlöksklyftor

Fräs först fläsket i lite smör. Tillsätt de finhackade grönsakerna och fräs vidare på svag värme. Rör om då och då i ungefär tio minuter. Öka värmen och tillsätt färsen tillsammans med kycklinglevern. Se till att alla klumpar fördelas ordentligt.Häll i vinet, buljongtärningen, tomaterna och vatten. Riv i muskot och pressa i vitlök. Sjud i flera timmar, gärna tre-fyra. Servera med spaghetti och riven parmesan.

Inga kommentarer: