2003 Ridge Santa Cruz Mountains
Ridge var ytterligare en producent Jen och jag besökte på vår alltför korta visit i Kalifornien i februari. Inte heller här var det något riktigt vingårdsbesök utan bara ett kort stopp i deras tasting room vid anläggningen i Lytton Springs, Dry Creek Valley, Sonoma. Den väldigt slingriga vägen från Calistoga, genom skogen och uppför berget till Geyserville var förresten en av de vackraste jag kört på.
Väl framme vid Ridge provade vi ett antal zin-blends från 2005 och 2006 och min första Syrah från Ridge, 2005 Lytton West som jag gillade så pass att en flaska fick följa med hem till Stockholm. Det kliade i fingrarna att låta plastkortet betala även för en 1977 Monte Bello för $500 och viss besinning krävdes.
Frukten till bourdeauxblenden i 2003 Santa Cruz Mountains kommer inte alls från Sonoma som vi besökte utan från Santa Clara County söder om San Francisco, där Santa Cruz Mountains ligger. Årgången baserades på 68% Cabernet Sauvignon och 23% Merlot samt kryddades med 5% Petit Verdot och 4% Cabernet Franc.
Att dricka 2003 Santa Cruz Mountains redan nu är definitivt i tidigaste laget även om vi anar en begynnande mognad men vilket bra vin det redan är!
Doften är fruktig, aningen kryddig och med väl avvägd fatbehandling. Ganska svår att beskriva så vi drar helt enkelt till med ”Draper perfume,” d v s hallon, körsbär, svarta vinbär, asiatisk five spice, lite vanilj och ceder. Dessutom klara toner av fudge och på det hela aningen choklad.
Smaken innehåller också svarta vinbär, körsbär och choklad men även aningen rök. Det finns så klart fortfarande en hel del tanniner men för den som liksom vi inte kan hålla fingrarna borta går det som ni förstår alldeles utmärkt att korka upp nu. Våra resterande flaskor får dock ligga några år till.
Till detta kraftpaket gör vi en ragu på vildsvin med kantareller som vi äter med pappardelle och rejält med nyriven parmesan.
Vildsvinsragu
5 pers
500 g
1 stor schalottenlök, strimlad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, skuren i tunna slantar
1 blekselleristjälk, skuren i tunna slantar
3 hg kantareller
olja
1,5 dl
0,5 dl
2 msk kalvfond
2 lagerblad
2 msk torkad oregano
1 msk torkad rosmarin
1 liten nypa peperoncino
salt
svartpeppar
Stek köttet ganska hårt i olja i en stekpanna. Stek lök och grönsaker i en stor gryta. Flytta över köttet till grytan och stek svampen i stekjärnet. Lägg sedan även denna i grytan. Häll i vin, vinäger och fond och tillsätt kryddorna. Koka ihop alltsammans och smaka av med salt och peppar.
Servera med någon lite grövre pasta t ex pappardelle, någon grönsak och nyriven parmesan.