Spanska viner hamnar inte speciellt ofta på den här bloggen men undantag ska så klart göras när vinet är så pass fantastiskt som den endast tredje årgången av vitt vin från Bodegas Roda. Vi dricker vinet till ugnsgratinerad falukorv med lök, äpple och en kallrörd sås med både svensk och fransk senap. Till korven serverar till potatismos. Mycket, mycket gott och ett extra plus till den utmärkta korven från Jokkmokks korv och rökeri.
Bodegas Roda startades 1987 men det var alltså först 2019 som det kom något vitt vin därifrån. Blanco är gjort på mestadels druvan Viura och med mindre delar Malvasía de Rioja och Garnacha Blanca. Vinet har legat 18 månader på stora ekfat och därefter ytterligare 18 månader på flaska innan det började säljas. Sammanlagt producerades 16 000 flaskor och av dessa släpptes 420 i det tillfälliga sortimentet på Sb i mars. Vi väljer att dricka det ganska direkt men flaskorna kan självklart också läggas undan. Tio är i källaren hade säkert fördjupat smakerna ännu lite till.
Fatlagringen märks tydligt och vi hittar gult äpple, mogen annans, smörkola, nötter och grillad citron. Roligaste vinet på länge!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar