Anpassad sökning

söndag, januari 27, 2013

2009 L'Ecole No. 41 Syrah Estate Seven Hills Vineyard


När L'Ecole No. 41 startades 1983 av Jean och Baker Ferguson hade Walla Walla Valley ännu inte blivit en egen AVA och L'Ecole No. 41 blev det tredje vineriet som öppnades i området. I dag finns det över 70 och Jean och Baker Ferguson har lämnat över skötseln av L'Ecole No. 41 till sin dotter och svärson.

Den 93 ha stora Seven Hills Vineyard delar L'Ecole med Leonetti Cellar och Pepper Bridge Winery och här odlas Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, Semillon och Sauvignon Blanc. 2009 Syrah innehåller 100% av druvan och det gjordes 1210 lådor av denna årgång. Vinet har jäst i rostfria tankar och sedan legat 18 månader på små ekfat där 40% var nya. Alkoholhalten ligger på 15%.

Det senare har Jen större problem med än jag. Visst märks det att alkoholhalten är hög men det handlar inte om att det bränner i munnen.

Det finns gott om frukt och mörka bär i doften. Framför allt handlar det om björnbär, vinbär och körsbär men även några hallon vill blanda sig i leken. Dessutom hittar vi lakrits, vitpeppar, viol och en påtaglig ton från fatlagringen.

Smaken är bärig med vinbär, körsbär och jordgubbar. Här finns fat, en jordig ton och lakrits tillsammans med något metalliskt som stör mig en aning.

2009 L'Ecole No. 41 Syrah Estate Seven Hills Vineyard finns i beställningssortimentet för 289 kr och kan drickas nu om man som oss gillar ung Syrah eller sparas några år. Jag tror dock inte att det har så vansinnigt många års liv framför sig.

Jag gillar denna maffiga Syrah från Washington som fungerar föräffligt till vår goda sydstatsinsirerade comfort food där vi hämtat inspiration från ett recept med kyckling men har bytt ut denna mot kanin och gjort en del andra förändringar.


Bakad kaningryta


 Bakad kaningryta 

1 kanin, styckad i 5 delar
salt
peppar
2 dl vatten
2 msk olja
2 msk smör
1 chipotlechili
1 gul lök, finhackad
1 stjälkselleri, finhackad
4 röda minipaprikor, skurna i ringar
1/2 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl majonnäs
några stänk tabasco
1 dl grillad inlagd paprika, hackad
100 g Ritzkex, krossade

Salta, peppra och stek kanindelarna runtom i någon msk olja. Häll på vatten och släng i en chipotle. Småkoka i 1,5 h. Låt svalna och pilla sedan allt kött från benen.

Smält smör i en msk olja. Stek lök, selleri och paprika i 5 minuter på mediumvärme. Strö över mjöl och fräs ytterligare några minuter. Häll på mjölk under omrörning och koka några minuter. Rör i majonnäs, grillad inlagd paprika och smaka av med salt, peppar och tabasco. Häll upp i ugnsfast form och smula över Ritskexen. Baka i 175-gradig ugn i 45 minuter. Servera med en sallad.

Southern baked rabbit casserole

Inga kommentarer: