Anpassad sökning

lördag, januari 12, 2013

2007 Brokenwood Semillon Stanleigh Park VineyardDet händer inte så ofta att jag dricker Sémillon. Jag tror det var flera år sedan sist men i går till en Fetuccine Milanese var det dags igen. Att det inte blir Sémillon speciellt ofta handlar inte om att jag inte gillar druvan som i början av 1800-talet upptog 90% av Sydafrikas sammanlagda vingårdsareal men där under namnet Wyndruif, utan möjligtvis på tillgången. Just nu finns det 25 viner på Sb som innehåller Sémillon men bara två torra som är gjorda på enbart denna druva.

Brokenwood Wines strax utanför Cessnock i New South Wales, startades 1970 av några advokater som planterade Shiraz och Cabernet Sauvignon-rankor på vad som planerats bli en cricketplan. 1982 utökade man portföljen till att också innehålla vita viner och den första druva man satsade på var Sémillon, eller Hunter Valley Riesling som den också kallats.

Vinet som har en alkoholhalt på bara 10,5%, har en frisk doft av äpple, citron och gula blommor. Syran är hög och i smaken handlar det om äpplekart, lime, vingummi och en aning honung. jag tycker det är utmärkt nu men vinet kommer säkert att bara bli bättre med lagring. Kostar 219 kr på Sb.

Jag dricker vinet till en enkel Fetucchine Milanese men det funkar inte speciellt bra och det borde jag så klart kunnat ha räknat ut. Den utsälkta pastan och det goda vinet förtjänar båda bättre lekkamrater.


Fetucchine Milanese

2 pers

150 g fetucchine
70 g parmaskinka, strimlad
50 g champinjoner, strimlade
5 stora svarta oliver, urkärnade och strimlade
4 körsbärstomater, halverade
en näve grovhackad bladpersilja
1 dl passerade tomater
salt
svartpeppar
olivolja

Koka pastan i saltat vatten. Hetta upp rikligt med olivolja i stekpanna och stek svamp, skinka och oliver några minuter. Tillsätt tomater och fräs vidare ytterligare en minut. Tag bort från värmen och rör i persilja och passerade tomater. Smaka av med salt och peppar. Rör ner allt i den avrunna pastan.

Servera med nyriven parmesan.

Fetucchine Milanese

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vet inte vilken den andra torra du menade men dessa två är mycket bra.
Mount Pleasant Elizabeth Semillon (nr 97064)99:-
Kommer även som 2004 i februari.
Och Mount Pleasant Lovedale Semillon (nr 70566) 269:-
En av de absolut bästa producenterna av Semillion i australien

johan p sa...

Tack för tipsen!

Jag gjorde en sökning på bolagets hemsida efter torra viner som enbart innehöll Sémillion och fick då förutom Brokenwood, endast fram Riverscape Semillion från Sydafrika.

Är du importör bör du se till att Sb uppdaterar.

Anonym sa...

Tyvärr så får man aldrig med vinerna som ligger i BS om man bara söker på druvor. Bara de i ordinarie och tillfälliga.

Så det finns en till Tyrells lite dyrare dock.

Ska koll med varför inte den tillfälliga Elisabeth inte kom upp.