Anpassad sökning

söndag, januari 13, 2013

2009 Brazin Zinfandel Old Vine Lodi


Staden Lodi i Kalifornien, cirka fem mil syd, syd-väst om delstatens riktiga huvudstad Sacramento, kallar sig själv för "the Zinfandel Capital of the World". Staden har strax över 60 000 invånare och klimatet så pass långt inåt landet från Stilla Havet ger kalla vintrar med dimma och regn och och torra somrar där det är mycket hett på dagarna och svalt på nätterna. Här trivs zinfandeldruvan precis som Flame Tokay gjorde men den druvan är numera nästan helt bortglömd i staden som ända till 1980-talet kallade sig för "the Tokay Capital of the World".

Förutom druvor är Lodi nog mest känt för att en av världens första snabbmatsrestauranger öppnades här 1919. Det knyter ihop säcken ganska bra eftersom vi dricker vinet från Brazin till klassiska amerikanska Chili Dogs.

Brazin ägs av giganten Delicato Family Vineyards och gör endast detta vin. Vad som egentligen menas med "Old Vine" är lite godtyckligt men i Brazins fall handlar det om rankor som är mellan 30 och 80 år gamla. Druvorna kommer från Mokelumne River AVA som är en del av det betydligt större Lodi AVA. Vinet är gjort på 100% Zinfandel och har en alkoholhalt på 15%.

I doften hittar vi solmogna björnbär, blåbär och körsbär. Här finns toner av pajskal och bugg-tuggummi. Smaken är ganska gles och inte uppseendeväckande söt men visst finns här både sylt och blåbärspaj. Syran är relativt hög och här finns faktiskt en del tanniner tilsammans med toner av katrinplommon, viol, vanilj och fat.

Brazin Old Vine är en OK om än enkel Zinfandel som kostar 149 kr på Sb. Vinet fungerar bra till våra Chili Dogs som vi gör på korvar som jag och min far tillverkade i julas. Korvarna är gjorda på hjort och kryddade med chili och rökt paprika. Fungerar alldeles utmärkt som bas i en Chili Dog med köttfärs som kryddats med bland annat chipotle i adobosås och på toppen lägger vi riven cheddar, silverlök och amerikansk senap.


Chili dogs

4 st

200 g köttfärs
1/2 gul lök, hackad
1 chipotle i adobosås, hackad
1/2 dl chilisauce
1 msk kalvfond
1 tsk chilipulver
salt
peppar
4 korvar
4 korvbröd

Stek köttfärs i stekpanna. Tillsätt lök på slutet och fräs med i några minuter. Lägg i chipotle, chilisås, kalvfond och chilipulver. Smaka av med salt och peppar. Stek korven och värm bröden. Lägg ihop och lägg ett par matskedar köttfärs ovanpå. Toppa med riven ost, hackad silverlök och senap.

Chili dog på chorizokryddad hjortkorv.

1 kommentar:

M sa...

Ser ju vansinnigt gott ut!