Anpassad sökning

tisdag, januari 01, 2013

2008 d'Arenberg Shiraz The Dead Arm


Till årets nyårsmiddag blev det en hel del olika viner. Roligast var nog 2003 Le Cigar Volant från Bonny Doon Vineyard i Santa Cruz som dracks till galet god smörslungad svartrot med pancetta och friterad salvia men vi väljer ändå att istället skriva några rader om The Dead Arm från d'Arenberg i McLaren Vale, strax söder om Adelaide.

Eftersom 2008 måste anses som mycket ungt för d'Arenbergs flaggskepps-shiraz luftar vi vinet i över ett dygn men kan konstatera att det här vinet behöver ännu mera tid för att komma helt till sin rätt. I doften hittar vi mineral, fat, lakrits, vit- och svartpeppar och en hel massa körsbär.

Syran är hög och den saftiga smaken domineras av vinbär men här finns också plommon, björnbär och hallon tillsammans med en hel del kryddor och gott om ganska mjuka tanniner. Trots den långa luftningen lämnar oss vinet ganska oberörda och för 396 kr kan man faktiskt ha betydligt roligare.

Hjortsadel
Maten som jag och Jen förberett till det kraftiga vinet blev dock mycket lyckad. Vi fick med oss en hjortsadel från julfirandet nere i Skåne och lagar den ungefär som om det vore en slottsstek med ansjovis, sirap och ättika. Till detta gjorde vi en smör- och gräddmättad potatispuré och picklade morötter. Mums! 

Hjortsadel, potatispuré, svart vinbärsgelé och picklad morot.

Inga kommentarer: