Anpassad sökning

söndag, januari 20, 2013

2010 Layer Cake Cabernet Sauvignon California


Jag vet inte om man kan kalla Layer Cake Wines för ett sidoprojekt men nog måste Jason Woodbride anse att kultvinerna från Hundred Acre är basen i hans verksamhet. Eller?   

Layer Cake gör viner på flera olika platser. Pinot Noir, Chardonnay och Cabernet Sauvignon i Kalifornien, Shiraz i Barozza, Primitivo i Puglia, Malbec i argentinska Mendoza och Garnacha i Calatayud i nördöstra Spanien. Vinerna ligger i ett helt annat prisläge än det ytterst svåråtkomliga Hundred Acre och man ska inte behöva betala över $20 i USA. I Sverige är det duktiga Vinopia som importerar och 2010 Layer Cake Cabernet Sauvignon som finns i beställningssortimentet kostar 172 kr.  

Druvorna till detta vin kommer från två vingårdar i Kalifornien. En i Alexander Valley och en i Paso Robles. Vinet har legat en tid på fransk ek där 30% av faten var nya. Alkoholhalten har hamnat på 13,5%.Jen och jag dricker Layer Cake Cab till stekt laxfilé med en smörig sås gjord på vin och hallonvinäger. Det blir alldeles utmärkt!

2010 Layer Cake Cabernet Sauvignon har en fruktig doft med svarta vinbär, björnbär, plommon och hallon. Här finns en kryddig ton tillsammans med mandelmassas och mörk choklad.

I munnen är vinet mjukt och krämigt men här finns en del tanniner. Vinbären återkommer i smaken tillsammans med körsbär och här finns också choklad, lakrits och fat.

Ett habilt och trevligt vin och ett kap för 170 kr men helt i min stil är det inte. Jag kommer dock med stor säkerhet att beställa det igen om maten som ska serveras kräver en litet lättare Cabernet Sauvignon. Nu vill jag prova andra viner från Layer Cake men tyvärr är det bara Cabernet Sauvignon som för tillfället finns i beställningssortimentet. Kanske kan Vinopia ändra på detta i framtiden?


Smörsås med vin och hallonvinäger

1 schalottenlök finhackad
37,5 cl rött vin (t ex Merlot)
1/2 dl hallon balsamvinäger
svartpeppar
1/2 dl vispgrädde
60 g smör
salt
socker

Smält lite smör i en kastrull på medelvärme och svetta löken tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt rött vin och balsamvinäger. Krydda med svartpeppar och koka ner tills mindre än 1/2 dl återstår. Tillsätt grädde och därefter smör i mindre bitar. Smaka av med socker och salt.

Stekt lax med grovkrossa svartpeppar, smörsås med hallon,
stekt potatis och sauterad pak choy.

1 kommentar:

Sizzling LEO sa...

Menlo Park cab service provides quality Prom limousines ground transportation to California and its surrounding areas.