Anpassad sökning

fredag, januari 11, 2013

2009 Pahlmeyer Merlot


Flytande lyx med 89% Merlot och 11% Cabernet Sauvignon från Pahlmeyer där den största delen av druvorna kommer från den egna, 29 ha stora vingården Waters Ranch på Atlas Peak. Waters Ranch planterades 1999 med Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot och Chardonnay.

Vi tycker vansinnigt mycket om detta mycket mjuka vin där 80% legat nya franska ekfat i 18 månader. Det doftar väldigt mycket björnbär, vinbär, blåbär och körsbär men här finns också läder, örter och salmiak.

De sent plockade druvorna har gett en koncentrerad smak där också hallon kommit med i bärkompotten tillsammans med mjölkchoklad, mörk choklad och lakrits. Av de 15,2 procenten alkohol märks ingenting. Det är inte särskilt modernt att gilla monsterviner som 2009 Pahlmeyer Merlot men jag älskar det!

Men... smakar det så kostar det och med lärarlönen blir det inte så många flaskor att lägga i källaren. Vinet finns i beställningssortimentet på Sb (Divine importerar) och kostar 799 kr.

Vi dricker 2009 Pahlmeyer Merlot till en rätt där vi hämtat inspiration från ett recept som publicerades för länge sedan i San Francisco Chronicle men som vi ändrat till nästan oigenkännlighet. Gott blev det och perfekt till vinet som säkert bara blir bättre om det får vila flera år.


Hjort i aubergine 

2 pers

15 g torkad Karl Johansvamp
250 g malet hjortkött
75 g bacon, strimlat
2 msk torkade blåbär
2 msk rött vin
1/2 gul lök, hackad
1 dl brödsmulor
smör
salt
peppar
2 auberginer
2 dl riven cheddar

Lägg blåbär i vin och ställ åt sidan. Lägg svampen i blöt i varmt vatten ca 15 minuter. Dela auberginerna och gröp ur dem.  Hacka grovt det du gröpt ur och spara de urgröpta auberginerna. Krama vattnet ur svampen och stek i smör. Lägg i det hackade aubergineköttet och fortsätt fräsa. Tillsätt löken mot slutet. Ställ åt sidan. Stek hjort och bacon. Blanda i svamp, lök, aubergine, blåbär och bröd. Smaka av med salt och peppar. Fyll auberginerna med köttröran. Lägg på riven ost och gratinera i ugn 200° i ca 20 min. Servera med sallad. 

Hjortfylld aubergine.

Inga kommentarer: