Anpassad sökning

lördag, december 15, 2012

2010 Ridge Chardonnay Estate


Jag tror inte att det här kommer att bli det sista vinet vi dricker under vintern av de "nya" årgångarna från Ridge Vineyards som kommit till Sb. Monte Bello är dock för dyr för att jag ska öppna en flaska och testa om och hur många flaskor som ska inhandlas men firmans andra cab, 2009 Cabernet Sauvignon Estate som pålitliga Frankofilen har smakat är både Jen och jag mycket nyfikna på.

Ridge Chardonnay Estate brukar vara ett pålitligt kort och årgång 2010 är inget undantag men känns just nu ganska knuten och ett eller ett par år i källaren kommer säkert gära stor skillnad. Trots detta kan vi inte låta bli att bli hänförda av vinmakare Eric Baughers skapelse som doftar apelsin och citron, äpple och äpplepaj, päron och ananas, mineral och kryddor.

Ridge är alltid noga med att beskriva hur de gjort sina viner och lagringen av 1010 Estate Chard har enligt importören Vinunics hemsida gått till så här:  "Vinet har lagrats 12 månader på 10% ny, 11% ett år gamla, 15% två år gamla, 64% tre- och fyra år gamla ekfat varav 88% är lufttorkad amerikansk ek och 12% fransk ek. Vinet fick sedan ligga med jästfällning ytterligare 5 månader, 1/3 på gamla ekfat och 2/3 i ståltank."

Vinet har en frisk smak med citrus, äpple, smör och mineral men är som sagt ganska knutet. Det finns fortfarande flaskor kvar på Sb och de kostar 295 kr.

Vi dricker 2010 Ridge Chardonnay Estate till bergtunga med brynt saffanssmör, champinjoner och rostad mandel. Mums!

Bergtunga från Öresund, kokt potatis, brynt smör med saffran, champinjoner,
purjo och zuccini
.

Inga kommentarer: