Anpassad sökning

lördag, september 10, 2011

2006 Merryvale Merlot Starmont


87% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc och 2% Petit Verdot ingår i receptet på Merryvale Merlot Starmont från 2006. Druvorna är inköpta från olika vingårdar i Napa Valley och vinet har legat 15 månader på franska fat där 25% var nya. 

Merryvale från St Helena gör över 90 00 lådor av sina olika Starmont-viner som görs på inköpta druvor. Starmont är firmans enklaste och billigaste linje och  vårt vin finns i Sb:s beställningssortiment kostar 244 kr. Där hittar man också Starmont Cabernet, Sauvignon Blanc och Chardonnay.


Doften domineras av friska körsbär och här finns en köttig, animalisk ton tillsammans med choklad, kryddpeppar och fat.

I smaken är det gott om mörka och röda bär, framför allt körsbär och svarta vinbär. Här finns också något som närmast kan beskrivas som sälta och vinet är silkigt med mjuka tanniner. Det var länge sedan vi drack något merlotbaserat vin men Merryvale Starmont övertygar oss om att det inte får dröja lika länge tills nästa gång.

Till detta grillar vi en majskyckling som gnidits in i five-spice och färsk ingefära.

Trots att vi vet bättre rullar vi in kycklingbitarna tillsammans med en kryddig och syrlig kompott på gula plommon i osötade pannkakor! Mest förvånade blir vi av att det fungerar så bra tillsammans med vinet.

Five-spice majskyckling med kryddig gul plommon-kompott i pannkaka.

Inga kommentarer: