Anpassad sökning

söndag, augusti 28, 2011

2005 Ravenswood Zinfandel Old Hill


I lördags drack vi ett vin som vi vi försökt oss på förut men då var det korkat och inte förrän nu har det blivit dags igen. Vinet från Joel Petersons Ravenswood i Sonoma finns fortfarande kvar i vinkällarbutikerna tillsammans med några antal andra vingårdbetecknade zins. Vinerna kostar 399 kr styck.

Inte billigt och givetvis blir det inte prisvärt. Men Old Hill är en riktigt bra Zinfandel. Vi dricker den till baconlindade fasanbröst med jalapenos och cream cheese, sötpotatispuré och diverse tillbehör. Fungerar precis så bra som vi knappt vågat hoppats på.

2005 Ravenswood Zinfandel Old Vine har en fruktig doft med björnbär, vinbär, plommon, hallon och jordgubbsbugg. Här finns en jordig ton, choklad, aningen mint och fat.

Vinet är saftigt med massor av körsbär,blåbär och omogna plommon. Har finns choklad och en aningen metallisk bismak och den senare tillsmmans med problem att hantera de 14,5% alkohol får sättas på vinets minuskonto. Old Hill är mjukt med bara aningen tanniner.

Tidigare i veckan upptäckte jag att i kommentarstråden på ett intressant inlägg om De obetydliga vinbloggarna på den utmärkta bloggen Öhmans Mat & Vin som jag följer sedan flera år tillbaka, skriver både artikelförfattaren och signaturen Peter om den här bloggen. Båda verkar gilla bloggens upplägg men inte som Anders Öhman skriver, min "fixering" vid amerikanska viner. Peter menar också att det är ett problem att dessa ofta kommer från beställningssortimentet.

Även jag förstår att om bloggen hade som mål att locka så många läsare som möjligt hade det varit bättre att skriva om vin från Italien och Sydafrika som finns på alla Sb:s butiker i landet och som inte kostar över 80-90 kronor. Ett liknande upplägg hade förresten numera insomnade Dagens vin som hade och fortfarande har ganska gott om läsare.

Jag har dock som intention att skriva om vin som intresserar mig. Jag har inte något ekonomiskt intresse i bloggen och inte behöver sträva efter att få så många läsare som möjligt. Till skillnad från till exempel Anders Öhman har jag inget företag som jag försöker locka kunder till med hjälp av bloggen. Självklart är jag ändå mycket tacksam för att bloggen har läsare och att några dessutom då och då lämnar kommentarer.

Efterhand som mitt intresse för mat och vin har växt har också pengarna som jag är beredd att lägga på dryck och råvaror ökat. Ganska naturligt även om även jag inser det bisarra i att lägga över fyra tusen pistoler på en flaska 1992 Monte Bello (eller en tusenlapp på en tryffel). Någon konsumentupplysning till den som snabbt vill få fram namn på ett schysst rödtjut till fredagsmyset är det knappast och Monte Bellon finns förresten inte att få tag på i Sverige. 


Baconlindade fasanbröst med jalapeno och cream cheese 

2 pers

2 fasanbröst
100 g creeam cheese
1 msk hackade inlagda jalapenos
1 tsk mexikansk oregano
salt
peppar
4 baconskivor

Blanda jalapenos, oregano och cream cheese. Låt stå i kyl någon timme. Snitta fasanbrösten på köttsidan och truck i ostsmeten. Salta och peppra och linda in i bacob. Stek någon minut på vaje sida och kör i ugn, 100° tills innertemperaturen når 68°.

  Baconlindade fasanbröst med jalapeno och cream cheese, sötpotatispuré,
grillad majskolv, glacerade morötter och en bbq-kryddad créme fraichekräm.
 

5 kommentarer:

Peter sa...

Hej Johan P, nej du skall absolut inte bli mainstream och blogga om allsköns viner runt 80-90 kr! Jag läser dina inlägg för att de är läsvärda, det är ditt intresse och dina combo´s av mat&vin som är intressant. Öhman undrade varför vinbloggar (eller hans inlägg) om vin vart mindre lästa och jag tog din blogg som ett exempel. Vad jag menar är att om man byter ut dina viner mot bredare "billigare" viner så fångar man fler läsare!? Viktigast är man brinner för det man skriver om, eller hur?

Mvh/Peter

johan p sa...

Hej Peter,

Jag tog varken din kommentar eller Anders Öhmans svar som kritik mot mig eller bloggen men kände ändå att jag ville ta upp ämnet här. Om inte annat så kanske det kan locka läsare ;-).

Jag kommer att fortsätta att skriva och inom överskådlig tid lär det mest handla om USA. Men vem vet, med tiden kanske jag börjar uppskatta rökiga sydafrikaner eller sura italienare!

Allt gott!

/Johan P

Anonym sa...

Jag tycker att det är bra att du fokuserar ditt skrivande/provande på USA och att du skriver om viner och mat som du gillar. Det är väl det som är poängen med en vin/mat blogg?? Jag lär mig en hel del om USA viner genom din blogg.
Jag läser din blogg varje vecka men jag kommenterar inte alltid men du skall veta att jag gillar ditt upplägg. Som f.d kock mycket f.d uppskattar jag dina recept. Jag är även tacksam för att du inte skriver om viner i 70 till 100 kr intervallet. Det finns ett överskott på den avdelningen men visst hittar du en suverän pava från USA inom detta intervall så skriv. Jag gillar inte alltid dina åsikter men det vore ju fan så konstigt om jag gjorde det. Samma sak som med detta vin som efter din beskrivning verkar bara vara för mycket alkohol och brist på tanniner. Jag har svårt för det men som sagt smaken är olika och det är bra. Monte Bello gillar jag däremot. Var igår på en halvblind nästan endast USA viner. Efter provningen var vi alla överens om att det tillverkas bra vin i USA. Det visste vi om innan men det är bra att bli påmind efter alla "sura italien viner, etc etc".Jag tror du hade gillat vinerna. Först ut var en "vit" Kistler Dutton Ranch 2003. Riktigt bra, härlig syra och modesta fattoner. Sedan blev det Dominus provning och det visste vi om plus att en Brx skulle smygas in som "testpilot". 1987 Dominus, 1991, 1994, 2002. Alla prickade in 2002 kanske inte så konstigt med tanke på färg och kärvhet men ett vin med stor potential (tror jag). Däremot gissade samtliga fel på 1987 som var fortfarande ungdomlig och kanonbra många gissade på 1994 och 1991. Alla vinerna var bra. Brx var en Haut Brion 1994 som fyra av elva gissade rätt på (jag var givetvis en av dom) men Dominus vinerna var minst lika bra. Tyvärr har priserna på Dominus även gått upp en del men jag tror inte att dom är lika dyra som Haut Brion. Keep on blogging./Höganäs

johan p sa...

Tack Höganäs!

Det låter som en härlig provning.
Både Dominus och Kistler brukar kunna leverera. Upptäckte att Dominus kan vara väldigt mycket dyrare i USA än vad priserna på Sb ligger på.

Anonym sa...

Jodå det var en härlig provning. Det var ett tag sedan jag drack så pass goda och "gamla" viner från USA. Du har förmodligen rätt. En del USA viner är faktist billigare i Sverige/Danmark än i USA. Jag har ingen personlig kunskap om prisbilden men det är vad jag också har hört av dom som vet mer om detta än jag. Ett förtydligande!! Jag gissade inte att det var Haut Brion 1994 men att det var en Brx och jag trodde även att det var en äldre sak än 1994. Man skall inte överdriva!!. Så duktig är jag inte./Höganäs