Anpassad sökning

söndag, september 18, 2011

2009 Birichino Malvasia Bianca

2009 Birichino Malvasia Bianca

Jag har provat  vin från Birichono tidigare och blivit imponerad över den höga kvalitén men detta är första gången Jen testar och första flaskan vi dricker ihop med mat. Hon blir lika imponerad som jag tidigare blivit.

Birichino producerar tre olika viner. Förutom Malvasia Bianca har man i portföljen också en Grenache och en Vin Gris. Den sistnämnda finns dock inte att få tag på i Sverige men jag hoppas att nya importören Handpicked får tillfälle att ta in också denna. Vid Kalifornien- provningen i mars i år var den trots hård konkurrens, favoriten bland Birichonos viner.

Malvasia är ursprungligen en grekisk druvsort som blivit ganska utbredd i Italien. Av druvorna gör man bland annat söt Passito på Sicilien men den kan också ingå i Vin Santo eller i torra varianter som Frascati. Rankorna som producerar druvorna till Birichinos Malvasia Bianca kom till Kalifornien från Kalabrien någon gång i början av 1900-talet.

Vi dricker vinet till en räkrätt med bland annat smetana som vi serverar med gnocchi. Smetana använder vi för att vi har det hemma men en skvätt grädde fungerar naturligtvis också. Men denna lilla skvätt, kanske en matsked är viktig för att det ska bli perfekt mat till vinet. Birichino Malvasia Bianca har visserligen riktigt hög och fin syra men den är avrundad och för att runda av syran i maten (som kommer från vin och tomater) är lite fett helt rätt!

Vinet doftar ganska parfymerat. Här finns gula och vita blommor tillsammans med alla sorters citrusfrukter man kan tänka sig. Dessutom fläder, litchie och ananas.

I den något blommiga smaken hittar vi apelsin, grape och ananas. Syran är på samma gång viss och avrundad och eftersmaken är lång. Strålande!

 2009 Birichino Malvasia Bianca får högsta betyg av oss och då har vi ändå inte tagit i beaktande att priset är 136 kr. Finns i beställningssortimentet. Tyvärr fungerar Sb:s hemsida för tillfället inte som den ska och jag kan följaktligen inte länka dit.


Räkor i krämig tomatsås

2 pers

ca 30 stora räkor, skalade
1/2 broccolihuvud, delad i buketter
1/2 gul paprika, strimlad
1 schalottenlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olja   
1/2 dl vitt torrt vin 
200 g krossade tomater
1 msk smetana eller grädde
1 nypa peperoncino
salt
svartpeppar

Hetta upp oljan i en stor gryta och lägg i broccolibuketterna. Fräs några minuter på hög värme och tillsätt löken och efter ytterligare någon minut, också vitlöken. Fräs i ytterligare någon minut utan att vitläken bränns och tillsätt sedan vinet. Låt det ånga bort helt och häll i tomaterna, smetana och peperoncino. Rör runt och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Ta bort från värmen och rör i räkorna. Servera med gnocchi eller pasta.

Gnocchi med räkor och grönsaker i en krämig tomatsås.

Inga kommentarer: