Anpassad sökning

torsdag, augusti 11, 2011

2009 McManis Family Vineyards Syrah


Vi är nyss hemkomna från ett alltför kort besök i Toscana med fantastiskt god mat men knappast min stil på vinerna. Bäst tyckte jag om de enklare, grovhuggna och bonnigare varianterna. Ett av de  elegantare som stack ut på ett positivt sätt var Podere Sallicuttis Rosso di Montalcino men jag kan bara konstatera att jag inte har tillräckligt avancerade smaklökar för diverse, ganska dyra varianter av Brunello även om de fungerar bra ihop med det lokala köket.

Framför allt var det den okomplicerade men ytterst välsmakande maten och Toscana i sig som gjorde störst intryck på denna min första men knappast sista resa till Italien. Stor hjälp att hitta fram till alla höjdpunkter hade vi av våra vänner Ola, Ali, Hanna och Axelina som med utgångspunkt i lilla Monterongriffoli där hotellet Ankhura som vi bodde på ligger, är stamgäster i Toscana och vet precis vilka restauranger som har det där lilla extra. Stort tack till er fyra från både Jen och mig för härligt sällskap och utmärkt guidning!Helt OK utsikt från rummet på Ankhura.Men tillbaka i Stockholm är jag sugen på amerikanskt rödtjut igen och i dag blev det en Syrah från McManis Family Vineyards i Ripon, Kalifornien som enligt uppgift odlar 65% av sina druvor själva. McManis gör en hel drös med olika, billiga viner och i Sverige finns firmans Petite Sirah och Viognier i Sb:s butiker för 89 kr medan Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah och Chardonnay kan beställas för 129 kr.

Doften i McManis Syrah är ganska syltig och här finns björnbär och mörka körsbär tillsammans med mjölkchoklad, lakrits och tobak.
Vi hittar också rått kött, vanilj och Dance-tuggumi, om någon minns dem. Vinet har legat på en blandning av amerikanska och franska fat och detta har satt tydliga spår.

Den fruktiga smaken med framför allt röda körsbär besväras av en aningen påträngande alkoholhetta men här finns bra syra och en krämig, gräddig smak och munkänsla som närmast påminner om Cream Soda. En näve kryddor vill också vara med och Jen tycker att det smakar jul och glögg.

Vi dricker McManis Syrah till farsans senaste korv-variant som förmodligen är hans bästa hittills. De animaliska tonerna i vinet funger bra ihop med den köttiga korven som bland annat får sällskap av en bbq-sås på vattenmelon och creamed corn.Watemelon bbq sauce

1 vattenmelon, skuren i mindre bitar
1 dl Coca Cola
1 tsk liquid smoke
1 dl melass
1 chipotle i adobo, hackade
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk olja
1/2 dl tomatpuré

Koka melonen i ca 3 h. Mosa ev med potatisstöt och sila. Rosta tomatpuré i olja och tillsätt tillsammans med övriga ingredienser. Koka ner till önskad konsistens och smaka av. Jättegod till fläskkött.


Korv med watermelon bbq sauce, karamelliserad lök, sallad och creamed corn.

Inga kommentarer: