Anpassad sökning

söndag, augusti 21, 2011

2007 Mountford Chardonnay Estate


Mountford Estate i Waipara på Nya Zeeland har sammanlagt 10 ha druvodling och fråmst handlar det om Pinot Noir och Chardonnay men man har också en mindre delar planterade med Riesling, Pinot Gris och Muscat.

Vi luftar vinet någon timme men det visar sig vara långt ifrån tillräckligt och det blir bara bättre och bättre under kvällen. Att temperaturen långsamt stiger till rumstemperatur tycks inte beröra Mountford Chardonnay över huvud taget. Stort!

Initialt är doften sluten, endimensionell och inte särskilt rolig. För att hitta något annat än spad från burkchampinjon krävs viss ansträngning. Efter hand som vi frenetiskt snurrar våra glas tonas dock konservburkschampinjonerna ner och doften blir mera fruktig och mineralrik med citron, lime, äpple, päron och en allmän tropisk ton.

Mineralerna återkommer i smaken liksom de tropiska tonerna. Zest från citron är något dominerande tillsammans med rester från fatlagringen som vi faktiskt inte hittade alls i doften. Syran är ganska hög men blir aldrig påträngande.

Mountford Chardonnay kostar 249 kr på SB och den håller extremt hög klass. Se bara till att den får ordentligt med luft!

Vi hade planerat att dricka Mountford till lax med en krämig fänkåls-coleslaw men just i dag fanns det såklart ingen fänkål i vår del av stan. Vi fick tänka om men borde också ha tänkt på sås. Vilket vi alltså inte gjorde och något att slänga ihop en sås med hemma fanns inte. 

PS. Punkarn har också provat och både han och Magnus Reuterdahl har skrivit om en provning förra året med Kathryn Ryan från Mountford där Chardonnay från 2007 var en av de provade vinerna.


Pankopanerad lax med rostad potatis, bakade tomater och sallad på
morötter, rädisor, aprikoser och mandel.

Inga kommentarer: