Anpassad sökning

söndag, juni 20, 2010

Deakin Estate Reserve Sparkling Shiraz


När Ola och Ali får reda på att varken Jen eller jag har smakat Sparkling Shiraz dröjer det inte länge innan de tar med sig en flaska i present.

Även om det görs mousserande röda viner på andra håll i världen kan man säga att detta är en australiensisk specialité. Samlingsnamnet down under är Sparkling Burgundies och även om Shiraz är störst görs vinerna även på druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, med flera.

Det roligaste med Sparkling Shiraz tycker jag är de vackra lila bubblorna. I övrigt är jag inte riktigt övertygad men Jen får ett leende på läpparna när hon smakar och det är väl ett betyg så gott som något.

Deakin Estate Reserve Sparkling Shiraz som inte är årgångs-betecknad har en komplex doft med svarta vinbär, lingon, björnbär och blåbär. Här finns russin, örter, tobak, ek och rumtopf tillsamman med sylt och saft. Tyvärr också en ganska obehaglig desivondoft.

Smaken är ganska saftliknande men aningen fadd med vinbär, både svarta och röda, katrinplommon och örter.

Nej, Deakin Reserve gör mig inte speciellt övertygad om Sparkling Shiraz men Jen gillar det och jag är villig att prova igen. I så fall skulle jag vilja dricka det till grillad kyckling eller fläsk med en bbq-sås eller varför inte till korv med en aning hetta.

I dag blev det istället en enkel men god kycklingpaj där jag av ren lathet använde färdiggrillad kyckling.

Enligt Sb:s hemsida finns det endast en flaska Deakin Sparkling Shiraz kvar till försäljnng men vinet finns också i beställningssortimentet.


Kycklingpaj

4-6 pers

3 dl vetemjöl
125 g + 1 msk smör
2 msk vatten
1/2 gul lök, strimlad
1/2 grillad kyckling
75 g champinjoner. skivade
1/2 röd paprika, strimlad
4 ägg
4 dl gräddmjölk
1/2 tsk salt
svartpeppar
cayenn
3 dl riven cheddar

Hacka ihop 125 g smör och mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kyl ca 30 min. Tryck ut degen i pajform och förgrädda 10 min i ugn 200°. Fräs lök i en matsked smör. Ställ åt sidan. Lägg lök, kycklingkött, svamp och paprika i pajen. Vispa ihop ägg och gräddmjölk och krydda med salt, peppar och cajenn. Häll blandningen på pajen. Strö över osten och grädda i 200° cirka 40 min. Servera med sallad.

Kycklingpaj

2 kommentarer:

Ali sa...

Hej vänner!

Så ni smakade på sparkling Shiraz! Som alla andra viner finns det ju olika kvalitéer på sparkling Shiraz men tyvärr har SB inte så variationer!

Glädjande att höra att Jen blev glad av vinet och uppskattade bubblorna!Mer lila bubblor till folket!

Vi tycker nog att vinet gör sig bäst med nötiga eller choklodiga desserter (Laduree macaroons!) istället för varmrätt!

Kramar,ali o Ola

johan p sa...

Ali,

Jag ska be Jen köpa hem en låda macaroons från Laduree när det är modevecka i oktober men det blir kanske en barbie först...

Förlåt om jag inte skrev ett riktigt tack i texten. Tack! Det var mycket spännande att prova denna typ av vin och jag ska hålla ögonen öppna om det dyker upp andra varianter på Sb.

Jen hälsar och du får hälsa till Ola.

Kramar från oss!