Anpassad sökning

lördag, juni 12, 2010

2008 Cline Cellars Zinfandel California


När jag får frågan om vilken billig Zinfandel som är den bästa brukar jag alltid svara Cline California och Ravenswood Wintners Blend.

Ravenswood som vi senast drack för några månader sedan håller fortfarande måttet men gårdagens test av Cline gör att jag måste revidera mitt svar. 2008:an är betydligt sämre än vad jag tyckt om flera tidigare årgångar.

Inte oväntat är det syltigheten som spökar. I doften finns denna tillsammans med plommonkompott, björnbär, ek och vanilj och så långt är det väl ingen ko på isen.

Det är i munnen som det blir riktigt fel. Vinet är överdrivet syltigt och har dessutom dålig balans. De 14 procenten alkohol ger sig tydligt tillkänna i den ganska långa och brännande eftersmaken. Förutom nämnda sylt finns det också toner av plommon, björnbär, lakritsrot, svartpeppar och ek i smaken.

I nuvarande årgång spelar Cline Zinfandel California i samma liga som alla de andra syltiga varianterna och för min del kommer det vara Ravenswood som gäller när det ska handlas billig Zinfandel i framtiden.

4 kommentarer:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Hejsan Johan,

Jag håller med dig om att Cline har tappat stil och kvalitet, men går gärna tillbaka två årgångar eller så för att hitta förändringen. Jag vet att priset i Sverige är lågt satt just för att vinet ska sälja bra på Systembolaget - det är ju såklart en följd av att priset pressas. I andra vågskålen står då importören och framför allt producenten och försöker tjäna lite pengar (inte mycket, ska tilläggas) på sina viner. Det pressade priset leder dessvärre ibland till att man också finner billigare druvor. Jag är nästan helt säker på att det är vad som har hänt Cline Zinfandel - och även Ravenswood.
För 15 år sedan var Vintners Blend ett riktigt bra vin av druvor från väldigt gamla stockar, idag är det en mer utslätat vin som man gör över 400 000 lådor årligen av.

Av billig Zin i Sverige tycker jag (faktiskt) att Delicato med sin Gnarly Head levererar hyfsat, och det gör även Mondavi med sin Woodbridge Zinfandel.
Fast helt ärligt - inga av dem står på min favoritlista. Jag gillar mer seriösa zins, som de från Ridge, Rubicon Estate och en bunt odlare nere i Paso Robles.

johan p sa...

Hej Michel,

Ska genast erkänna att jag inte provat Cline i årgång 08 och att jag inte provat så gamla Ravenswood som du nämner. Tycker dock att Ravenswwod även i senaste årgången jag provat var bra mycket bättre än Cline.

Jag har inte alls gillat Gnarly Head tidigare men ska ge det en ny chans.

Har du eller någon annan några tips på bra Zins i bställningssortimentet? Tänkte förse mig med lite grillviner inför sommaren och funderar bland annat på Clos du Val och X Winery.

En Zin från beställningssortimentet jag gillade var Peachy Canyon.

Trodde länge att det skulle vara svårt att hitta riktigt bra druvrena Zinfandel tills jag drack 2005 Nickel and Nickel Zinfandel Ponzo Vineyard men tyvärr har jag inga sådana kvar i källaren.

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Peachy Canyon gör en del trevliga zins - två stycken finns i BS - och där hittar du också en rätt bra zinfandel från Beringer och distriktet Clear Lake norr om Napa Valley.
Såklart är vinerna från Seghesio riktigt bra också - de gör ju sina viner i en lite mer "elegant" stil, vilket är positivt. Deras San Lorenzo och toppnumret Cortina är de allra finaste, men även de vanliga Sonoma County och Old Vines brukar gå hem hos de flesta.

Prova gärna Sonoma County Zinfandel från Ravenswood för 179 kr - finns i BS.
I vissa fall kickar jag loss på vinerna från Turley, men jag tycker att hypen är lite för stor.

johan p sa...

Tack Michel!