Anpassad sökning

lördag, juni 19, 2010

2004 Jean-Paul & Benoit Droin Chablis Grand Cru Les Clos

2004 Jean-Paul & Benoit Droin Chablis Grand Cru Les Clos

En mycket elegant Chablis som vi köpte på Sb för fyra år sedan och som då kostade 390 kr. Vinet klarar med lätthet flera år till i källaren och även om jag inte ångrar att vi drack den nu hade det varit spännande att prova samma vin om låt säga fem år. Tyvärr har vi inte den möjligheten eftersom detta var sista flaskan.

Jean-Paul och Benoit Droin är far och son och man förfogar över ca 25 ha druvodlingar. Strax över 4 ha är Grand Crus.

Vinet från Les Clos doftar vita blommor och klementin samt citron- och apelsinzest . Här finns persika och gröna äppleskal (Granny Smith) vid sidan av smör, mineral, honung och lite ek. En ganska fantastisk och mycket komplex doft.

Vinet har en ganska fet och oljig munkänsla vid sidan av den mycket höga syran. Den lite steniga smaken innehåller citron, gula äpplen, päron och champinjoner. Fatlagringen ger sig ganska tydligt tillkänna i den långa eftersmaken.

2004 Jean-Paul och Benoit Droin Chablis Grand Cru Les Clos känns som extraordinär lyx och är i min bok så närma perfektion man kan komma!

Vi dricker vinet till ugnsstekt torskfile som vi panerat i en blandning av panko, citronzest och parmesan. Till det ris, haricots verts och en citron-smörsås med salvia. Det smakar mycket bra och fungerar förträffligt med det goda vinet.


Citron-smörsås med salvia

2 pers

1/2 dl vitt vin
1 citron, saften
1 schalottenlök, hackad
2 vitpepparkorn
1 msk vispgrädde
150 g smör, rumstempererat
1 msk salvia, finhackad
1 nypa socker

Koka ihop vin och citronsaft med lök och vitpeppar. Reducera till ca hälften återstår. Sila bort lök och peppar. Vispa ner smöret, lite i taget på svag värme. Såsen ska inte koka. Smaka av med salt, vitpeppar och salvia. Var aningen försiktig med denna eftersom den lätt dominerar. Runda av med en nypa socker.

Panerad torskfilé med ris, haricots verts
och en citron-smörsås med salvia.

4 kommentarer:

Anonym sa...

skar sig inte såsen när du blandade i socker på slutet???

johan p sa...

nope!

Anonym sa...

2004 eller 2005?

johan p sa...

Tack för att du påtalade mitt type-o. Det är ändrat nu.