Anpassad sökning

lördag, juni 05, 2010

2006 Christian Drouin Cidre Brut

2006 Christian Drouin Cidre Brut

Eftersom Jen inte alls gillar torr fransk cider och hon för närvarande befinner sig i Skåne på jobb, passar jag på att bjuda in Jacob och Camilla på crêpes och några flaskor 2006 Cidre Brut från Christian Drouin. Det är hög tid att dricka dessa nu om de inte ska falla för åldersstrecket.

Christian Drouin och hans Domaine Coeur de Lion är en av de mest respekterade calvadostillverkarna i Normandie men firman har också en välkänd och anrik cidertillverkning som nämns i gårdens dokument så långt tillbaka som 1683.

Flaskorna som vi dricker i dag har legat i min källare sedan hösten 2008 och när de köptes på Sb var priset 70 kronor och 80 öre!

Äpplena till cidern kommer från Cristians Drouins egna odlingar i Pays d' Auge och består av ca 70% bittra sorter, 20% söta och 10% syrarika äpplen. Cidern är producerad på klassiskt vis och är inte pastöriserad och är naturligt kolsyrad.

Doften domineras av stall och diverse vätskor som man kan finna där och om färgen kan sägas detsamma. Här finns rejält med fällning vilket grumlar till det rejält. Den jästdoft man brukar hitta i fransk cider är helt bortlagrad vilket har varit ett av målen med att låta flaskorna ligga.

Smaken är fruktig och rustik med bland annat persika och stall vid sidan av de självklara äppletonerna.

Jag har en stor sweet spot för den här typen av dryck och serveras det som i dag till crêpes är det rena himmelriket för mig!

Jag väljer att göra tre olika matcrêpes och en sort till dessert men jag kan inte ta äran åt mig för något av recepten som jag hämtat från lite olika matsiter.

Sorterna som tillägnas Prins Bertil och Danny Kaye (båda recepten från Menyse.com) sägs vara dessa personers favoritcrêpes och så måste det naturligtvis vara eftersom allt som står på internet är sant.


Crêpes - grundrecept

12 st

4 ägg
6 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk socker
20 g smör

Blanda mjöl, socker och salt. Vispa i mjölken så att det blir en slät smet. Vispa i äggen, ett i taget och låt sedan smeten vila någon timme i kyl. Innan crêpsen ska gräddas: Smält smöret och rör ner i smeten. Grädda crêpsen på medelvärme på båda sidor. Lägg sedan på några msk fyllning (se nedan), toppa med aningen riven ost och grädda i ugn 250° ca 5-10 min.


Crêpes à la prins Bertil

3 st

1/2 dl hollandaisesås
100 g räkor
3 msk finhackad dill
svartpeppar

Blanda hollandaise med räkor och dill. Krydda med aningen svartpeppar. Lägg några matskedar fyllning i varje crêpe.


Hollandaisesås

1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 schalottenlök, hackad
1 lagerblad
3 svartpepparkorn
en nypa kryddpeppar
75 g osaltat smör
2 äggulor
salt
peppar

Häll vinäger i en kastrull och tillsätt lök och kryddor. Koka ner tills ca 1/2 msk återstår. Smält under tiden smöret och vispa äggulorna över vattenbad. Vispa i smöret och tillsätt vinägerreduktionen. Smaka av med salt och peppar.


Svampcrêpes

3 st

150 g champinjoner, skivade och grovhackade
1 chalottenlök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
25 g smör
salt
peppar

Smält smöret i panna och stek lök och vitlök på svag värme. Tillsätt svampen och höj värmen. Stek tills svampen släpper sin vätska och denna ångat bort. Salta och peppra. Lägg några matskedar fyllning i varje crêpe.


Crêpes à la Danny Kaye

3 st

9 späda gröna sparristjälkar
1/2 dl ost, riven
svartpeppar
salt
smör

Egentligen ska det bara vara vita sparrisknoppar till denna Crêpe men späda gröna blir också urgott!

Lägg några msk ost på pannkakan och sparris ovanpå. Hyvla över kallt smör. Krydda med svartpeppar och salt. Rulla ihop och grädda.


Crêpes med banan och nutella

3 st

6 msk nutella
1 banan, skivad
florsocker

Bred nutella på en nygraddad crêpe. Lägg på bananskivor. Vik ihop och pudra lite florsocker över. Servera med vaniljglass.

Inga kommentarer: