Anpassad sökning

söndag, maj 24, 2009

2007 Eric Bordelet Sidre Doux

Nu blev det fel igen!!! Eftersom vi missar att köpa Alfiero Boffas 2008 Moscato d'Asti La Lupa och vi inte har tid att beställa testar vi efter tips från Den långe Jugoslaven en söt fransk cider till den underbara Pavlovan med hallon vi har till dessert. Inte förrän vi kommit hem och börjat leta lite fakta om Bordelet upptäcker jag att äpplena i cidern är biodynamiskt odlade. Jag orkar inte ge mig in i nya förklaringar till varför jag inte vill stödja detta hokus pokus som är baserat på en mans uppenbarelser med mina pengar. Jag har däremot inget emot att frukten är organiskt/ekologiskt odlad. Tvärtom!

Jag har givetvis inte heller någonting emot att andra väljer biodynamiska produkter men blir irriterad på att många tror att biodynamisk innebär någon högre nivå eller renare form av ekologisk odling.

Eric Bordelet med ett förflutet som sommelier på trestjärniga l'Arpege i Paris och därmed även en av stadens viktigaste vin-personer, gör flera olika cidertyper och av dessa finns tre äpplevarianter just nu på Sb.; söt, halvtorr och torr. De två senare endast i vinkällarbutikerna. Cidern doftar och smakar bokna röda äpplen och jäst. Låter kanske inte så roligt men det är fantastiskt gott. Det skulle nog däremot inte skada om flaskorna fick ligga till sig i ett år eller ett par år.

Den söta cidern Sidre Doux passar perfekt till hallon-pavlovan. Sötma- och syranivåerna i dessert och dryck är helt i nivå med varandra och Den långe Jugoslaven har gjort det igen! Jag misstänker dock att han säljer biodynamiska produkter till mig på pin kiv.


Pavlova

4 äggvitor
knappt 2 1/2 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk Maizena
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 l hallon

Sätt ugnen på 180°C.Vispa äggvitorna till ett fast skum. Rör ner sockret. Sätt sedan i vitvinsvinägern, Maizena och vaniljsocker. Vänd om allt med försiktigt t ex med en slickepott, utan att luften går ur smeten. Ös upp på bakplåtsklädd ugnsplåt så det blir en cirkel med ca 20 cm i diameter. Ställ in den i ugnen och minska temperaturen till 150°C. Grädda i 75 minuter. Stäng sedan av ugnen. Låt Pavlovan vara kvar, gärna till nästa dag.

Vispa grädden. Vänd sedan Pavlovan upp och ned på ett kakfat, så att den knapriga ytan hamnar underst. Ös upp grädden ovanpå. Den kommer delvis att sjunka in i den sega marängen. Lägg hallonen på grädden.

10 kommentarer:

chezsofia sa...

Jag är svårt förtjust i den franska cidern. Jag var och skulle beställa just Eric Bordelet Sidre men var en dag förtidig. Har skickat min man idag för ett nytt försök (tiden har runnit iväg) men bara den halvtorra och torra varianten. Har du provat dem också?

Har inte tänkt på cidern som en efterrättsdryck men naturligtvis borde det gå bra.

johan p sa...

Nej, jag har inte provat den torra eller halvtorra men min vän på Sb Den lång Jugoslaven, rekommenderar även dem och hans smak kan man lita på.

Jag är också svag för fransk cider, speciellt torra sådana och har några flaskor från olika producenter liggande i källaren. De brukar bli ännu bättre med något eller några års lagring.

Ser fram emot att läsa vad du tyckte om flaskorna du beställt.

Anonym sa...

Ja detta borde jag tänkt på men det är tur att andra tänker. Anrättningen låter smaskig. Även jag är mycket förtjust i Cider men jag måste erkänna att jag mest druckit den knastertorra franska varianten. Det har blivit så för att jag avskyr det svenska blasket som inte borde kallas för Cider vilket egetligen inte borde hindra mig att prova halvtorra/söta kvalitets Cider. Vilka producenter skulle du rekommendera ?./Höganäs

johan p sa...

Håller med dig om den svenska cidern men jag har i ärlighetens namn inte provat någon på flera år. Bland de franska tycker jag att Drouin och Dupont är pålitliga producenter.

Anonym sa...

Noterat och tack, finns dom på bolaget eller i specialsortimenetet?. När det gäller debatten om bio viner och eko viner blir det hela löjligt. Visst finns det bra producenter som Chapoutier i Rhone och Joly i Loire som är helt utflippade men dom gör bra viner. Det finns annars inga garantier att ett vin som är "rätt odlat" skulle var bra. Jag har heller inte lust att betala överpriser för ett dåligt KRAV märkt vin/Höganäs.

johan p sa...

De jag har liggande i källaren är alla köpta på Sb men var tillfälliga nyheter som inte finns kvar. Jag vet att det finns Drouin-cider att köpa nu men vet ingenting om dem.

chezsofia sa...

Cidre Bouché Fermier ifrån Dupont är riktigt bra tycker jag och den finns i systembolagets beställningssortiment.

Sidre verkar det ha varit stor åtgång på men fick tag på två flasker av Sidre brut(har ej smakat än). Jag har även en några Cidre Dupont Cuvée Réservée i källaren som ser extremt seriösa men har inte provat dessa heller än. Det kanske du har Johan?

johan p sa...

Nej, det har jag inte. De hamnade direkt i källaren. Tidigast till hösten åker första korken av.

2005 Bouché Fermier från Dupont är nog den bästa torra cider jag provat.

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Skönt att höra att det finns fler cidervänner här i Sverige. Dupont gör egentligen bättre ciders än calvadoser. De torrare varianterna från Bordelet är riktigt torra och klassiska, med tydliga toner av bokan äpplen och feta röda vinteräpplen (alla gillar det inte, men jag finner det vara komplext). Dessa är såklart goda att dricka helt unga, men visst går det att spara dem ett år eller två.

johan p sa...

Michel,

Jag har aldrig provat, än mindre lagrat torra Bordelet men jag tycker att annan torr fransk cider från tidigare nämnda producenter som Dupont och Drouin tjänar en hel del på att ligga något år, även om de är riktigt goda som unga. Den största förändringen jag märker är att jäst i doft och smak inte är lika framträdande efter lagring, något jag upplever som positivt.